TUŽILAŠTVO BiH

Podignuta optužnica za krijumčarenje ilegalnih migranata

Optuženi se terete za krijumčarenje 11 ilegalnih migranata sa područja Iraka

Avaz.ba

Izvršili krijumčarenje ukupno 11 ilegalnih migranata

Foto: Arhiv


Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Ćazima Agića i None Sejdić.

Optuženi se terete da su, tokom 2019. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, izvršili krijumčarenje i prevoz na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukupno 11 ilegalnih migranata, državljana Iraka. 

U optužnici se navodi da su ilegalne migrante koji su nezakonito iz pravca Crne Gore, prokrijumčareni u BiH, te nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, preuzeli na području Bileće u namjeri da ih iznajmljenim vozilom transportuju preko teritorije Bosne i Hercegovine, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

U počinjenju kaznenog djela, optuženi su otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, u okolici Bileće.

Optuženi se terete da su u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prevozili krijumčarene osobe, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Više o temi Tužilaštvo BiH

NASTAVAK AKCIJE VESLO
Preko Drine krijumčarili migrante: Uhapšene dvije osobe
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na