BIVŠI HAŠKI TUŽILAC

Džefri Najs za "Avaz": Konačna presuda Mladiću može biti dodatno odgođena

Da se Mladićevo suđenje završi 25 godina nakon dotičnih događaja, a devet godina nakon što je premješten u Hag, nikada ne bi trebalo prihvatiti kao pravdu

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

28.8.2020

Najs: I RS i Srbija moraju biti osuđeni zbog dodavanja patnji. Arhiv

Bivši haški tužilac Džefri Najs (Geoffrey Nice), jedan od vodećih pravnika u Velikoj Britaniji, pomno je pratio iznošenje žalbi na presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću, osuđenom na doživotni zatvor za ratne i zločine protiv čovječnosti, uključujući genocid u Srebrenici.

Dodavanje patnji

Iznošenje žalbi odbrane i Tužilaštva trajalo je dva dana pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu.

Najs je u otvorenom intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio o značaju presude te šta će značiti ako odbrana opet podnese žalbu.


Mladić je uhapšen 2011. godine. Devet godina je prošlo, a taj proces nije okončan. Kako to komentirate?

- Ovo bi trebalo označiti kraj procesa, ali usuđujem se reći da će branitelji pokušati ponovo uložiti žalbu na drugačiji sastav Žalbenog vijeća na osnovu toga što je Mladić bio prisiljen da se pojavi kada mu to nije odgovaralo i kada nije u stanju da daje savjete advokatima. Ovaj postupak mogao bi dodatno odgoditi datum pravomoćne presude, čak i ako bi takva žalba bila neuspješna.


Kakva bi presuda mogla biti?

- Nije moje da izražavam svoja mišljenja i, u svakom slučaju, bio sam veoma zauzet ta dva dana (dok je trajalo iznošenje žalbi, op. a.) te sam bio u mogućnosti čuti samo neke od argumenata obje strane.

Srebrenički masakr

Tokom našeg telefonskog razgovora rekli ste da nema pravde u ovom slučaju...

- Rekao sam nešto malo drugačije - ja mislim. Međutim, da se Mladićevo suđenje završi 25 godina nakon dotičnih događaja, a devet godina nakon što je premješten u Hag i osam godina nakon što je počelo njegovo suđenje, nikada ne bi trebalo prihvatiti kao pravdu.

Naravno, za prvi dio 25-godišnjeg perioda Republika Srpska i Srbija odgovorne su za uskraćivanje pravde za hiljade ožalošćenih od 8.000 ubijenih muškaraca i dječaka, kao i drugih žrtava. Sakrivajući Mladića sve to vrijeme, Srbija i RS pokazale su da nemaju istinskog interesa gledati na pravdu učinjenu u ovom slučaju, dopuštajući onima koji još preživljavaju da nemaju šanse za završetak svojih života prirodnim putem s određenim zaključkom u glavi o onome što se dogodilo s voljenim.

I entitet RS i država Srbija moraju biti osuđeni zbog namjernog pojačavanja patnji svima onima koji su pogođeni srebreničkim masakrom, i to štićenjem čovjeka osuđenog za genocid na teritoriji na kojoj entitet i država polažu interes.

Sudski sistem nepodoban svrsi

- Sudski sistem, koji nije bio u mogućnosti da riješi ovaj slučaj u roku od najviše nekoliko godina, očigledno je nepodoban svrsi i nikakvo oslanjanje na postupak ili čak loše zdravstveno stanje optuženog ne opravdava uskraćivanjem pravde za žrtve i ožalošćene.

Haški tribunal započeo je s dobrim namjerama, ali je strukturiran tako da se omogući da suđenja traju onoliko dugo koliko su advokati i sudije htjeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.