BUNT

Danas protesti u Bihaću zbog eskalacije migrantske krize: Krajina ustaje!

Građani iz Bužima, Cazina, Bosanske Krupe, Ključa, Sanskog Mosta, Velike Kladuše najavili dolazak na proteste kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo

S ranijih protesta zbog migrantske krize: Situacija izmakla kontroli. Avaz

Piše: E. Trako

29.8.2020

U Bihaću su za danas najavljeni masovni protesti građana zbog eskalacije migrantske krize u ovom gradu, ali i na prostoru cijelog Unsko-sanskog kantona. Građani iz Bužima, Cazina, Bosanske Krupe, Ključa, Sanskog Mosta, Velike Kladuše najavili su dolazak na proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo.  


Nebriga vlasti

Ovo je treća godina kako narod Krajine muku muči s migrantima. Blizina granice s Hrvatskom i nebriga viših nivoa vlasti dovele su do toga da su centri ovih gradova preplavljeni migrantima. Brojni su zahtjevi građana prema vlastima, ali i međunarodnim institucijama, prije svega prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).  

Profesor iz Bihaća Sej Ramić, kojeg narod spontano ističe u prvi plan, putem društvenih mreža pozvao je na mirne i dostojanstvene proteste.

Fazlić: Puna podrška. Arhiv

Svi su svjesni problema i razumiju ogorčenost građana. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je za „Avaz“ da u potpunosti razumije ljude i bez zadrške ih podržava.

- Izgleda da ovdje uvijek moraš pokazati pritisak da bi se neke stvari popravile. Ne mogu reći da ja nisam ništa kriv, ali ja sam protestirao prije dvije godine u Sarajevu, kada smo ukazivali na to šta će dočekati naš grad i Kanton. Nažalost, sve se obistinilo. Građani trebaju protestima iskazati svoj stav. Mi smo ostavljeni, zaboravljeni i izdani u ove tri godine - rekao je Fazlić.

Postali bahati

Azra Bećirspahić-Hadžić, šefica Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, rođena Bišćanka, navodi kako je narodu dozlogrdilo te da su protesti jedino rješenje.  

Bećirspahić-Hadžić: Narodu je dosta. Arhiv

- I ja ću se pojaviti na protestima sa svojim sugrađanima. Narod se tri godine bori s njima. U posljednje vrijeme sve je eskaliralo, migranti postaju bahati, napadaju, pljačkaju. Krajišnicima je dosta svega. Ovo je jedini način borbe i da se skrene pažnja viših nivoa vlasti da već jednom počnu rješavati naše probleme - poručila je Bećirspahić-Hadžić.


Edvards: Sigurnosni i humanitarni izazov

Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Vilijam Edvards (William J. Edwards) u intervjuu za “Dnevni avaz” kazao je da su migranti sigurnosni i humanitarni izazov.  

- To je bila jedna od ključnih tačaka u razgovoru tokom mog nedavnog sastanka s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem. Institucije na svim nivoima vlasti u BiH su pod jakim pritiskom da se nose s ovim zahtjevnim sigurnosnim i humanitarnim izazovom. Često su njihovi kapaciteti limitirani, iako međunarodna zajednica pruža snažnu podršku - kazao je Edvards.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.