UPUTIO HITAN DOPIS

Dok turistički radnici vape za posjetiocima: Za koga je Selmo Cikotić tražio pravo ulaska u BiH?!

Ova odluka dolazi u trenutku kada se mjesecima čeka da se odobri ulazak za državljane SAD, Turske, Rusije Kine i istočnih zemalja

M. Aščić / Avaz.ba

Cikotić: Poslao zahtjev

Foto: Arhiv


I dok se mjesecima čeka odluka da Vijeće ministara BiH konačno otvori granicu za državljane SDA, Turske, Rusije, Kine i istočnih zemalja, koji su godinama najbrojniji gosti, Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, poslao je prekjučer hitan dopis Vijeću ministara u kojem traži da se donese odluka o davanju posebne dozvole strancima kako bi ušli u BiH i učestvovali u biciklističkoj utrci?!

U dopisu koji je u posjedu „Avaza“ Cikotić traži da se donese posebna dozvola strancima - takmičarima Međunarodne biciklističke trke Beograd - Banja Luka za ulazak i boravak u BiH.

  • Zahtjev Cikotića od 27. avgusta

    Zahtjev Cikotića od 27. avgusta

    Foto: Avaz


No, indikativno je da ovaj prijedlog, i to s oznakom vrlo hitno, dolazi u trenutku kada se očekuje da Cikotić pošalje zvaničan akt o otvaranju granice, tačnije dozvole za ulazak strancima iz SAD, Rusije, Turske..., na čemu mjesecima insistiraju turistički radnici, ali i prije svega ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo (SBB), ali i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA).

Do sada zvaničan akt nije došao na Vijeće ministara BiH, osim što je najavljeno da bi članovi Državne vlade mogli raspravljati o zahtjevu Predsjedništva BiH, koje je to i tražilo. Naravno, niko nije protiv ove odluke, ali zašto nije primarno da se pokuša spasiti turistička sezona?

I dok se očekuje takav zvaničan akt, Cikotić u dopisu Vijeću navodi da, kada je u pitanu odobrenje za ulazak, postupa po zahtjevu Biciklističkog saveza Republike Srpske, zbog čega je tražio da se zbog hitnosti u postupanju predmet predmetne odluke uvrsti u dnevni red narede sjednice Vijeća ministara.

  • Odluka već donesena

    Odluka već donesena

    Foto: Avaz


U prijedlogu je obrazloženo da je prije zatraženo mišljenje i Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i civilnih poslova i entitetskih štabova, a posebne dozvole traže se za 166 stranaca takmičara koji će u BiH ući danas i sutra na međunarodnim graničnim prijelazima Gradiška i Rača.

Prema informacijama „Avaza“, prijedlog ove odluke o davanju posebne dozvole strancima za ulazak u BiH već je pripremljen i u odluci se navodi da su prilikom ulaska u BiH svi takmičari obavezni posjedovati negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati.

Vijeće ministara danas je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo i odluku o davanju posebne dozvole strancima za ulazak i boravak u BiH, za čiju su realizaciju zaduženi Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Granična policija, ali i Služba za poslove sa strancima.

Više o temi Selmo Cikotić

MIGRANTSKA KRIZA
Cikotić se sastao sa ambasadorom Pakistana
NA VRH

Podijeli članak na