RATNI ZLOČINAC

Krajišniku se pogoršalo stanje, transportuju ga na UKC RS

Kako saznaje ATV transportuju ga sa Pala na UKC RS u Banjaluci.

Momčilo Krajišnik. Arhiv

D.H./Avaz.ba

29.8.2020

Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine i osuđeni ratni zločinac pozitivan je na virus korona i stanje mu se pogoršalo, prenosi ATV.

Kako saznaje ATV transportuju ga sa Pala na UKC RS u Banjaluci.


  Momčilo Krajišnik rođen je u naselju Zabrđe u općini Novo Sarajevo. Bio je član SKJ. Krajišnik je postao jedan od direktora jedne od najuspješnijih kompanija u SR BiH, "Energoinvesta". Završio je u zatvoru na devet mjeseci zbog malverzacija oko izgradnje vikendice Radovana Karadžića na Palama. Krajišnik je iskoristio to zatvaranje, tvrdeći da je bio zatvoren što je Srbin.

Bio je jedan od osnivača SDS-a. Nakon prvih višestranačkih općih izbora u SR BiH izabran je za predsjednika Narodne skupštine SR BiH. 

Bio je predsjedavajući Narodne Skupštine Republike Srpske Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998. Uhapšen je 3. aprila 2000. Dana 27. septembra 2006. je proglašen krivim za istrjebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti. Osuđen je na 27 godina zatvora, a 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.