MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

U Bosni i Hercegovini se još traga za 7.500 nestalih osoba

Identifikovano tek 70 posto

A.F / Avaz.ba

Pronađeno tek 70 posto od 40 hiljada nestalih

Foto: ARHIV


 Danas, na Međunarodni dan nestalih porodice širom svijeta pozvat će na rasvjetljavanje sudbine ljudi koji su nestali uslijed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, kriminala, ilegalnih migracija i drugih uzroka.

Do danas je na području zapadnog Balkana uz korištenje najnaprednijih naučnih metoda i tehnologija i multidisciplinarnu saradnju pravosudnih i istražnih organa, specijalizovanih institucija, forenzičkih stručnjaka i porodica nestalih, pronađeno i identifikovano preko 70 posto od 40.000 osoba koje su prijavljene kao nestale na kraju oružanih sukoba 1990-ih, a još uvijek se traga za oko 11.000 osoba.

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva i u saradnji za šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, je organizovala video kampanju s ciljem većeg angažovanja javnosti na rješavanja pitanja osoba koje su još uvijek vode kao nestale.

Opis: nestali

YouTube

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za više od 7.500.

Iako je prošlo 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini porodice žrtava i dalje tragaju za svojim najmilijama i apeluju na sve građane ukoliko imaju bilo kakve informacije o nestalim da to i prijave.

Više o temi Međunarodni dan nestalih

NA VRH

Podijeli članak na