DIREKTOR ARHIVA

Ohranović očitao lekciju Arnautu: Da ti ovako, Damire, objasnimo, kako ti najbolje razumiješ

Ne možeš obilježavati početak političkog djelovanja po članskoj kartici Naše stranke, poručio Ohranović

Arnaut: Haj’ ti to objasni. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

30.8.2020

Širom Bosne i Hercegovine jučer je obilježena godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih pisanih dokumenata koji svjedoče o višestoljetnom postojanju naše zemlje.

Jedna od manifestacija je održana u Zenici, a organiziralo ju je Povjereništvo Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA). 

Upravo je tu manifestaciju izdvojio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut da ukaže na svoj stav da 29. avgust nije godišnjica potpisivanja tog dokumenta.

- Ovo mi se skoro ne da objašnjavati. 29. avgust je 1189. godine bio po julijanskom kalendaru. To je po današnjem (gregorijanskom) 11. septembar. Ali haj’ ti to objasni Asocijaciji mladih SDA – napisao je Arnaut.

Na ove Arnautove tvrdnje je reagirao direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović, koji je podsjetio da je gregorijanski kalendar uveden 1582. godine. 

Prepiska. Printscreen

- Da ti ovako Damire objasnimo, kako ti najbolje razumiješ. Julijanski kalendar je uveden 45. godine prije nove ere. To je slično, naprimjer, tvojoj članskoj kartici Stranke za BiH. Zatim ide hidžretski kalendar koji se računa od 622. godine. To ti je članska SBB-a. E, gregorijanski kalendar ti je članska Naše stranke. Ne možeš obilježavati početak političkog djelovanja po članskoj kartici Naše stranke – napisao je Ohranović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.