REAKCIJE

Plakalo: Rezultati izbora u Crnoj Gori su važni i za BiH

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH za "Avaz"

Plakalo: Politika pomirenja. Arhiv

Piše: E. T. / Avaz.ba

31.8.2020

Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH, kazao je za "Avaz" da su izbori u Crnoj Gori historijski.

- Ovi izbori će pokazati put kojim će Crna Gora ići u budućnosti. Ovo je tematika odnosa Istoka i Zapada, odnosno Rusije i EU. Prema svemu onome što smo vidjeli, te dvije politike su odvojene. Nadam se da će Crna Gora zadržati svoj kurs stabilnosti, da će zadržati svoj put ka evropskim integracijama. Ona je ujedno i članica NATO-a i to jeste dodatni podstrek da očekujemo takve rezultate - naveo je Plakalo.

Do sada je politika Crne Gore, navodi on, bila politika pomirenja, pružene ruke svim regionalnim zemljama.

- Naravno, kada je u pitanju politika prema Srbiji, evidentno je da je to unutrašnja stvar Crne Gore, stvar unutrašnjih odnosa. Nadam se da će biti poboljšanja i u tom kontekstu, naravno, ukoliko izbore osvoji DPS Mila Đukanovića, i da dalje možemo da konstatiramo sveopću saradnju Crne Gore i BiH u narednom periodu - kazao je Plakalo.

Crna Gora je, ističe on, geostrateški i geopolitički veoma važna.

- Ona nema veliki broj birača, međutim, iz te pozicije je zemlja od krucijalnog značaja za ovu regiju. Mislim da bilo kakvo dizanje tenzija ili prikupljanje jeftinih političkih poena političara iz BiH i miješanje u izbore u Crnoj Gori nanosi samo štetu našim građanima i političarima. Izbori su njihova stvar. Nadam se da ćemo imati evropske rezultate i nastaviti svoj put ka EU, a ona jeste trenutno najbliže evropskim standardima - rekao je Plakalo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.