MOSTAR

Udruženje roditelja traži sastanak i jasnije definiranje mjera za početak nastave

Nemaju adekvatne informacije o postupanju u slučajevima bolesti djeteta i nastavnika

Početak školske godine. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

31.8.2020

Udruženje roditelja "Naša djeca 2014." iz Mostara uputilo je javni poziv na sastanak svih sudionika obrazovnog procesa u uslovima pandemije Covid-19 kako bi u što kraćem roku zajednički osmislili rješenja koja će omogućiti što normalniji, uspješniji i sretniji početak i tok školske 2020./2021. godine.

Iz Udruženja navode kako cijene napore koje je poduzelo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a na čelu s ministrom Rašidom Hadžovićem, ali da predložene instrukcije od strane spomenutog ministarstva ne doprinose boljem razumijevanju načina na koji svi skupa možemo omogućiti djeci kvalitetno obrazovanje, odnosno socijalni, psihofizički i mentalni razvoj, uvažavajući specijalne okolnosti uzrokovane pandemijom Covid-19.

- Najprije smatramo kako kao roditelji nismo upoznati s epidemiološkim mjerama predloženim od strane Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, a koje su bile podloga za donošenje spomenutih instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela. Navedeni modeli nisu jasno argumentovani niti razrađeni i iz dostupnih informacija nije jasno po kojem bi kriteriju bilo koji školski aktiv trebao odabrati neki od modela - navode u Udruženju.


Početak škole. Ilustracija

Istaknuto je i to da kao roditelji, a time i jedan od ključnih sudionika obrazovnog sistema, mogu uvelike doprinijeti iznalaženju kvalitetnijih rješenja i jačanju međusobnog razumijevanja, na taj način doprinoseći odgovornijem ponašanju društva u cjelini, a time i zaštiti djece i nastavnika.

Iz Udruženja roditelja navode kako nemaju adekvatne informacije o postupanju u slučajevima bolesti djeteta i nastavnika, sa ili bez simptoma Covida-19, te uslovima pod kojima bi se eventualno pokrenula online nastava.

Udruženje roditelja "Naša djeca 2014." uputilo je javni poziv na sastanak kako bi se zajednički našla što bolja rješenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.