STAVOVI

Gjenero za "Avaz": Ukoliko opozicija u Crnoj Gori formira vlast doći će do nestabilnosti

Crna Gora je trenutno jedina država koja faktički sudjeluje u pregovorima s EU o punopravnom članstvu

Davor Gjenero. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

31.8.2020

U vrijeme administracije DPS Crna Gora je riješila sva otvorena pitanja sa susjedima, uspostavila model europskog dobrosusjedstva na svojim granicama, sa svim država s kojima je to bilo moguće, optimalno je zaštitila nacionalne manjine i bila je svojevrstan stub stabilnosti u regiji, kazao je za „Avaz“ politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero.

Dodao je da ako opozicijska koalicija na kraju uspije formirati vladu, u kojoj bi dominirali „klero-nacionalisti“, pod pokroviteljstvom Rista Radovića, sve ove tekovine dugogodišnje Đukanovićeve administracije mogle bi nestati.  

- Crna Gora je trenutno jedina država koja faktički sudjeluje u pregovorima s EU o punopravnom članstvu, jer Srbija je u fazi zamrznutih pregovora, a Makedonija i Albanija još nisu počele otvarati pregovaračka poglavlja. Klero-nacionalistička administracja, usmjerena prema Rusiji, sigurno bi i Crnu Goru dovela do zamrzavanja pregovora – naglasio je Gjenero.



Đukanović: Riješio sva otvorena pitanja sa susjedima. Arhiv

Prema njegovim riječima, velik dio krivice za poraz aktualne administracije leži u činjenici da je nekim akterima iz vana uspjelo podijeliti hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, uz pomoć aktera s vrlo dvojbenom biografijom.

- Nažalost, hrvatska diplomacija nije reagirala na ovo očito obavještajno razbijanje hrvatske zajednice, a u Hrvatskoj ni danas javne vlasti ne razumiju šta se dogodilo. Ipak, ključ obrata je bila promjena paradigme velikosprske opozicije, koja je napustila obrazac velikosrpstva i zamijenila ga svetosavljem, oblikom klerikalnog desno-radikalnog pokreta koji je u Srbiji tridesetih godina osmislio Nikolaj Velimirović, a sada ga je iskoristio Risto Radović, koji je svojevrsni pokrovitelj koalicije koja ima jedan mandat više od konstitucionalističkog bloka na čelu s Milom Đukanovićem – pojasnio je Gjenero.

Dodao je da treba biti svjestan da Đukanović nije poražen do nogu, i da će se on, zajedno sa svojim sljedbenicima nastaviti boriti za očuvanje tekovina njegovih dosadašnjih administracija, a da je „pobjednički“ blok vrlo difuzan i da je veliko pitanje može li sastaviti vladajuću većinu.

- Valja znati da su Đukanović i DPS relativni pobjednici izbora. To znači da bi Crna Gora mogla ući u razdoblje političke nestabilnosti, kakvo ne pamtimo od obnove njene neovisnosti – naglasio je Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.