SARAJEVO

Sjednica Komisije za nadzor nad radom OSA-e pomjerena za 14. septembar, bit će govora o diplomama direktora

Na sjednici će se razmatrati i nedopustivo miješanje u izbore u Crnoj Gori, što je tražio lider SBB-a Fahrudin Radončić

Sjednica komisije: Trebala biti održana sutra. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

31.8.2020

Sjednica Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, koja je bila planirana za 2. septembar, odgođena je za 14. septembar, rekao je danas zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Sredoje Nović.

Nović je dodao da je razlog odgađanja održavanja sjednice Komisije nemogućnost prisustva predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Na sjednici  će se razmatrati i nedopustivo miješanje u izbore u Crnoj Gori.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić uputio je prije nekoliko dana pismo predsjedavajućem Komisije Nerminu Nikšiću sa zahtjevom za hitno saslušanje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA/OBA) zbog miješanja iz Bosne i Herecgovine u izbore u susjednoj državi i članici NATO saveza Crnoj Gori.“

Ova tačka je uvrštena na dnevni red zasjedanja parlamentarne komisije, a nakon što je jedna opskurna osoba, inače, proizvod paraobještajnog centra iz Sarajeva u intervjuu portalima iznijela nedopustive uvrede da račun predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i to, sa pozicija jačanja ruskog utjecaja u regionu. Radončić je javno zatražio da se istraži i sankcionira miješanje u unutrašnje poslove susjedne države i članice NATO-a.

U međuvremenu, saznaje „Avaz“; otkriveno je i da je, ovih dana, na nekoliko hiljada mail adresa institucija na nivou Federacije BH, koordinirano, poslano više tekstova slične sadržine usmjerenih protiv Đukanovića.

Također, na dnevnom redu sjednice Zajedničke komisije će biti i pitanje imenovanja direktora OSA-e.

Najveće iskušenje za članove Komisije bit će hoće li se izjašnjavati o validnosti dvije diplome koje je dostavio aktuelni direktor jer, u oba slučaja, Tužilaštvo BiH vodi istrage, na način da li se radi o krivotvorenim diplomama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.