UN WOMEN U BIH

Hvala, heroine: Žene koje značajno doprinose razvoju poljoprivrede u BiH

UN Women u BiH uz pomoć partnerstva sa Švedskom podržava Ministarstvo i Gender centar RS-a

Drena Đukić. Arhiv

L. M. / Avaz.ba

31.8.2020

Žene iz ruralnih područja koje pokreću agrobiznise značajno doprinose razvoju poljoprivrede u BiH. To potvrđuje i priča Drene Đukić, više stručne saradnice za zadruge i savjetovanje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Kroz profesionalni, ali i privatni angažman, Drena Đukić aktivno doprinosi jačanju položaja žena u ruralnim područjima, čak i za vrijeme pandemije COVID-19. Ovo je dio kampanje UN-a za žene u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Hvala, heroine“, čiji je cilj podizanje svijesti o brojnim doprinosima žena tokom pandemije COVID-19.

Drena Đukić živi u općini Ribnik kod Banja Luke. U slobodno vrijeme, zajedno sa porodicom, bavi se poljoprivredom, a tokom pandemije COVID-19 to se pokazalo vrlo korisnim.

Zajedno sa svojim kolegama, a u saradnji sa Gender centrom Republike Srpske i UN Women u BiH, Drena Đukić sudjeluje u provođenju niza aktivnosti usmjerenih na ekonomsko osnaživanje žena koje se bave agrobiznisom.

UN Women u BiH uz pomoć partnerstva sa Švedskom podržava Ministarstvo i Gender centar RS-a u implementaciji pilot projekta za Banjalučku regiju koji za cilj ima definiranja inovativnih aktivnosti za budžetiranje na regionalnoj razini.

Drena Đukić vjeruje da je važno poboljšati poziciju žena u ruralnim sredinama kroz radionice i povećati njihov pristup ka bespovratnim sredstvima koja bi osigurali početna ulaganja za pokretanje agrobiznisa.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.