SARAJEVO

Godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH: Na Kovačima odata počast najhrabrijim sinovima BiH

Za odbranu BiH od agresije živote je dalo 6.585 boraca Prvog korpusa

Piše: L. Medinić / Avaz.ba

1.9.2020

Polaganje cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Polaganjem cvijeća i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine na mezarju Kovači u Sarajevu danas je počelo obilježavanje 28. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Cvijeće su položile brojne delegacije među kojim su bili i predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. 

Cvijeće je položeno i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine. Za njegovog prvog komandanta postavljen je rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan.

Za odbranu BiH od agresije živote je dalo 6.585 boraca Prvog korpusa. Priznanje "Zlatni ljiljan" dobila su 472 pripadnika Prvog korpusa, od čega 238 posthumno, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima Predsjedništva BiH, a 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit".

- Prvi korpus Armije RBiH je branio glavni grad BiH. Da nije odbranjen pitanje je šta bi bilo sa cijelom BiH. Ovo će sigurno ući u udžbenike: Prvi korpus je odbranio Sarajevo koje je bilo skoro potpuno opkoljeno. Cijela odbrana je bila čudo bosanskog otpora, a u svemu tome posebnu ulogu imao je Prvi korpus - kazao je Džaferović.


Komšić je poručio da je Prvi korpus odbranio Sarajevo, ali ne želi umanjivati ostatak ARBiH


- Kada se sjetim prvih trenutaka marta i aprila 1992. i šta je bilo i kako je bilo te one lude hrabrosti ljudi u Sarajevu, koji su bukvalno goloruki krenuli da brine svoj grad i državu, do kada je Prvi korpus postao prava organizovana snaga - rekao je Komšić.


Općinske delegacije na spomen-obilježjima i mezarjima/grobljima odat će počast i položiti cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na područjima svih općina Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.