KORONA KRIZA

Iako je ljetna sezona na izmaku: BiH otvara granicu za turiste, ali iz kojih zemalja

Kome će i kako biti dozvoljen ulazak u BiH i šta se čekalo mjesecima

Hoće li turistima biti dozvoljen ulazak. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

1.9.2020

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH u Sarajevu naći će se tačka dnevnog reda vezana za otvaranje granica za strane državljane iz Turske, SAD, Rusije i Kine, kojima je mjesecima zabranjen ulazak zbog pandemije koronavirusa.


Na taj način bit će ispoštovan zaključak Predsjedništva BiH o otvaranju granica za građane ovih zemalja, koji je zatražen na posljednjoj sjednici krajem prošle sedmice. 


Dopuna reda

Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, koji je i uputio ovaj zahtjev. On je, kako nam je rekao, poslao dopunu dnevnog reda s ovom tačkom, uz sav propratni materijal. Indikativno je da je tek 31. avgusta odlučeno da se pošalje ovaj prijedlog iako je turistička sezona već skoro pa gotova. 

Cikotić nam je rekao da je poslao ovaj prijedlog nakon urgencije koju je dobio od Predsjedništva BiH.

- Moj je zahtjev da se granica otvori i mi smo već dali pozitivno mišljenje o tome. Ali o tome se mora očitovati i Vijeće ministara - rekao nam je Cikotić.


Cikotić: Zašto se čekao kraj sezone. Arhiv

Jedan od prijedloga je da se otvori granica za sve strane državljane kojima nije potrebna viza za ulazak u zemlju, ali uz negativan test ne stariji od 48 sati.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da će odluka zavisiti isključivo od stava zdravstvene struke u BiH zbog pandemije, a ne od Predsjedništva ili Vijeća ministara. O svemu bi se danas trebali očitovati i članovi Odbora za unutrašnju politiku pri Vijeću, koji će zauzeti svoj stav.


Negativan test

Za sada u BiH mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan PCR test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa.

Inače, brojni turistički radnici mjesecima apeliraju da se granice otvore za turiste kako bi se spasila turistička sezona.


Apel ministrica Đapo i Turković

Osim turističkih radnika, na otvaranje granica mjesecima apeliraju i ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo (SBB) te ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA).  

Đapo je već podržala u ovom prijedlogu i Vlada Federacije. Ona je mjesecima slala apele Vijeću ministara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.