SJEDNICA DOMA NARODA

BiH od 2016. godine za migrantsku krizu dobila više od 70 miliona eura pomoći

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da institucije imaju namjenski otvorene račune za uplatu sredstava za rješavanje migrantske krize

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

1.9.2020

Postavljanjem delegatskih pitanja počela je sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.

Delegat Denis Bećirović postavio je pitanje u vezi s svjedocima potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Da li su informirani svjedoci o antidejtonskoj politici i retorici člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ustavom je utvrđena jedna država i to je Bosna i Hercegovina. Naša zadaća kao delegata jeste da čuvamo Ustav i mir u BiH. Dodik ugrožava Ustav BiH i mir u našoj državi. Dodik je bezbroj puta ponovio neistinu, a to je da je RS država. Postoji samo država Bosna i Hercegovina. Nek ne misli da će stalnim ponavljanjem neistina naviknuti javnost na ideju da je RS država. Ta ideja nikad neće biti realizirana i RS nikad neće biti država – poručio je Bećirović.

Dodao je da ekstremna politika Milorada Dodika može ugroziti mirovni proces.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Delegat Zlatko Miletić postavio je pitanje o djeci Bosne i Hercegovine.

- Niko u BiH ne zna koliko djece ima tehničku opremu za online nastavu. Posljednjih dana bilo je po 200-300 bolesnih, bojim se da nam se ne dogodi da nam se djeca zaraze. Jel važnije imati obrazovanje u BiH nego da nam djeca budu zdrava. Nisam protiv obrazovanja ali ne na ovaj način. Tražim da mi se odgovori ko je odgovorna osoba ko je izdao naredbu da se nastava odvija na ovakav način – kazao je Miletić.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević ovom prilikom kazala je da ne smatra odgovornim optužiti ljude koji su donijeli odluku o početku nastave.

- Mnogi od njih su roditelji i njihova djeca su krenula u škole. A odluka je donesena u skladu s preporukama struke – istakla je Gudeljević.

Miletić je kazao da veliki broj škola u BiH nemaju osnovne uvjete za realizaciju nastave na ovaj način.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegatkinja Dušanka Majkić uputila je dva pitanja.

- Molim da mi se dostavi informacija o tome koliko je od 2016. do 2020. BiH primila sredstava kao pomoć za rješavanje migrantske krize. Molim da se navede kako su utrošena ta sredstva – pitala je Majkić.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da institucije imaju namjenski otvorene račune za uplatu sredstava za rješavanje migrantske krize.

- Na račun Ministarstva civilnih poslova uplaćeno je 781.845 KM, a na račun Ministarstva sigurnosti uplaćeno je više od 1.190.000 KM. Za trošenje sredstava zadužena su ministarstva – pojasnio je Bevanda.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić kazao je da ne raspolaže svim činjenicama.

- Jučer na jednom sastanku sam od predstavnika Evropske komisije dobio podatak da je EU od početka krize kod nas, tačnije od 2016. uplatili više od 70 miliona eura. Uglavnom se ta sredstva uplaćuju na račun IOM-a. Ta se sredstva koriste za nabavku hrane, lijekova i druge potrepštine – pojasnio je Cikotić.

Dodao je da nema podatke o drugim međunarodnim donatorima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.