DISKRIMINACIJA POVRATNIKA

Učenici u Liplju kod Zvornika nisu sjeli u školske klupe, žele da uče Bosanski jezik

Pred početak ove školske godine neko je usmenom naredbom odlučio da izbriše Bosanski jezik i da u matične knjige upiše ocjene iz „jezika bošnjačkog naroda“, rekao Sinanović

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

1.9.2020

Ispred škole u Liplju okupili su se nezadovoljni roditelji i učenici. RTV Goražde

Na području bh.entiteta RS danas je počela nova školska godina, ali djeca bošnjačkih povratnika na području Grada Zvornika nisu sjela u školske klupe. Riječ je o učenicima od prvog do četvrtog razreda koji idu u područne škole u Liplju, Snagovu, Diviču, Kamenici, Križevićima...

Ispred škole u Liplju okupili su se nezadovoljni roditelji i učenici koji su počeli štrajk, a tokom dana očekuju razgovore sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem.

- Prije dvije godine smo štrajkovali ispred Gradske uprave. Dobili smo obećanje da će se našoj djeci u matične knjige upisivati ocjene iz Bosanskog jezika. Pred početak ove školske godine neko je usmenom naredbom odlučio da izbriše Bosanski jezik i da u matične knjige upiše ocjene iz „jezika bošnjačkog naroda“. Za nas to nije i nikada neće biti prihvatljivo“, rekao je za „Avaz“ Muharem Sinanović Šiško, predstavnik roditelja bošnjačkih učenika u Liplju.

Roditelji smatraju kako su njihova djeca diskriminasana, kako su prekršene sve konvencije, a ako ne bude vraćen naziv Bosanski jezik spremni su da im djeca izgube godinu.

- Mi nemano šta izgubiti, a djeca nemaju šta dobiti sa ovakvim obrazovnim sistemom – poruka je okupljenih roditelja ispred područne škole u Liplju kod Zvornika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.