STAVOVI

Pendeš: Po pitanju migrantske krize očekujem da se u Ministarstvu sigurnosti pokrenu određene aktivnosti

Puno znači ko obavlja dužnost ministra sigurnosti, poručila je Pendeš

Pendeš: Izdvajamo sredstva svaki mjesec. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

1.9.2020

U nekoliko navrata određeni broj parlamentaraca pokušavaju kroz populističke mjere da dobiju neke poene, a pod izgovorom donošenja zakona o uštedama, kazala je delegatkinja u Domu naroda Parlamenta BiH Marina Pendeš (HDZ).  

- Kad bi se izračunalo vidjelo bi se koliko su to zanemarljivi iznosi. Ako neko zaista želi da napravi iskorak onda se mora krenuti od općinske, kantonalne, Federacije odnosno RS, pa sve do državne razine a kako bi se napravio zakon koji bi definirao način odgovora na prirodne i druge nesreće – smatra Pendeš.

Dodala je da bi u tom smislu postojao kvalitetan odgovor i na migrantsku krizu u BiH, ali i na pandemiju.

- Zbog toga nismno podržali populističke zakone, jer da je to ozbiljan zakon onda bi on imao mjere i mišljenja relevantnih institucija. Naravno da sam za štednju, a znam da svi zastupnici svaki mjesec izdvajali značajnija sredstva od plaća za osobe i pojedince kojima je to trebalo. To je adekvatan odgovor, ali svakako treba sustavan odgovor – naglasila je Pendeš, te dodala da to nije način na koji je to gospodin Arnaut pokušao.


Pendeš: Potrebamn adekvatan odgovor na migrantsku krizu. Arhiv

Prema njenim riječima, najmanje 1.000 KM svaki mjesec izdvajaju delegati iz HDZ-a BiH.  

Odgovarajući na pitanja novinara, Pendeš je kazala da puno znači ko obavlja dužnost ministra sigurnosti.

- Očekujem da se u Ministarstvu sigurnosti napokon pokrenu određene aktivnosti, ali i u Vijeću ministara. Ukoliko se dostavi plan aktivnosti i mjera za rješavanje migrantske krize onda to treba biti prihvatljivo za sve članove Vijeća ministara. Nije rješenje migrantske krize da se grade određeni prostori za smještaj migranata i troše novci i to neadekvatno i netransparentno. Tražimo da ukoliko neko donira novac onda se to mora raditi transparentno i preko jedinstvenog računa, sve drugo može izazvati određene sumnje i efekte – naglasila je Pendeš.

Dodala je da je za nju najbitnije da se poveća broj policajaca u Graničnoj policiji BiH.

- Da se napravi adekvatan odgovor za spriječavanje prelaska migranata u BiH. Sve drugo za mene nije adekvatan odgovor – zaključila je Pendeš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.