SJEDNICA SKUPŠTINE

HNK će od Vijeća ministara BiH zatražiti otvaranje granica

ZVlada HNK će osigurati zaštitne maske za prosvjetne radnike te dezinfekcijska sredstva i mjerače temperature

Sa sjednice: Epidemiološka situacija složena. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

1.9.2020

U Gradskoj vijećnici u Mostaru u toku je sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u HNK. 

Uoči skupštinskog zasjedanja, Nevenko Herceg, premijer HNK je novinarima kazao da stanje porasta novozaraženih u Kantonu nije ovakvo zbog nedostatnosti mjera Kriznog štaba, već njihovog nepoštivanja.

- Situacija je dosta složena, ali je pod nadzorom i zahtijeva od svih službi i institucija da poduzmu sve mjere i na konce da pristupe i kažnjavanju - kazao je Herceg.

Osvrnuvši se na početak školske godine koja će u HNK početi 7. septembra u školskim klupama, Herceg je naveo da su se svi relevantni akteri opredijeli za to da se započne s procesom „normalne“ nastave.

Kazao je i da će Vlada HNK osigurati zaštitne maske za prosvjetne radnike te dezinfekcijska sredstva i mjerače temperature.


Sa sjednice: Epidemiološka situacija složena. M. Smajkić

Kada je riječ o provedbi tzv.korona-zakona, zahtjev za subvencioniranje najniže plaće u iznosu od 425 KM poslala su 2143 privredna subjekta. Četiri resora, odnosno, ministarstva privrede, zdravstva, prometa i prosvjete su obradili zahtjeve i Vlada je, kazao je, donijel odluku za isplatu sredstava, dok Ministarstvo turizma, gdje je pristigao najveći broj zahtjeva, taj posao nije još okončalo. 

-Danas ćemo imati sjednicu Vlade i nadam se da ćemo i taj dio završiti. Inače, u Ministarstvo turizma je pristiglo 1500 zahtjeva. Od ukupnog broja prijavljenih, dvije trećine zahtjeva je bilo valjano-kazao je Herceg.

Pred skupštinskim zastupnicima su i prijedlog Zakona o dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju. 

Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago naveo je kako očekuje da se na današnjoj sjednici napravi presjek situacije i da na osnovu konstruktivne rasprave definiraju određene zaključke.

Jedan od zaključaka, kako je to naveo, dopredsjedavajući Skupštine HNK, Tomislav Martinović bit će poziv Vijeću ministara BiH da preispita svoje odluke u vezi zatvaranja granica. Jer, kako je iznio, odluke koje su donesene na razini BiH nisu bile najbolje kada je u pitanju turizam u HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.