POTRĐENO PISANJE AVAZA

Turković: Na čekanju odluka o otvaranju granice za turiste

Staša Košarac rekao je je to pitanje struke, te da vjeruje da će se već naći na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH

Turković: Ima neslaganja. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

2.9.2020

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH zaključeno je da će se sačekati sa odlukom o otvaranju granica za državljane Turske, SAD-a, Rusije i Kine dok se ne dobiju adekvatni stavovi nadležnih organa. Ovim je potvrđeno jutrošnje pisanje "Dnevnog avaza" da nije donesena odluka da se granica otvori jer se čeka šta će reći struka vezano za epidemiološku situaciju.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH kazala je danas da postoje različiti stavovi po tom pitanju s obzirom na epidemiološku situaciju. Danas će o tome razgovarati i  ZoranaTegeltija sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je je to pitanje struke, te da vjeruje da će se već naći na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Za sada u BiH mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan PCR test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa. 

Inače, brojni turistički radnici mjesecima apeliraju da se granice otvore za turiste kako bi se spasila turistička sezona. Osim turističkih radnika, na otvaranje granica mjesecima apeliraju i ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo (SBB) te ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA).  

Đapo je već podržala u ovom prijedlogu i Vlada Federacije. Ona je mjesecima slala apele Vijeću ministara.

Inače na današnjoj sjednici Vijeća ministara Turković  odgođena su imenovanja novih direktora u državnim institucijama. Tačnije ove tačke skinute su sa dnevnog reda. Stigle su i brojne pritužbe na imenovanje direktora RAK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.