POZIV NADLEŽNIMA

Federalno ministarstvo okoliša: Pojačati nadzor nad radom svih deponija

Ključni akteri u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH su kantoni i općine, navode iz Ministarstva

Avaz.ba

Poziv uslijedio nakon, po zdravlje stanovništva i okoliš, opasnog požara na deponiji u Konjicu

Foto: Arhiv


Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozvalo je kantone, općine i nadležne inspekcije da pojačaju nadzor nad zakonitošću rada svih deponija na području Federacije BiH. Poziv je uslijedio nakon, po zdravlje stanovništva i okoliš, opasnog požara na deponiji u Konjicu, saopćeno je iz tog ministarstva. 

- S ciljem zaštite života ljudi i okoliša, ovo ministarstvo posebno zahtijeva pojačan nadzor i odgovornost nadležnih organa nad sigurnošću i načinu održavanja deponija kako bi bili smanjeni rizici od eventualnih požara i drugih neželjenih situacija - navodi se u saopćenju.

Napominju da su institucionalne odgovornosti u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH podijeljene na nekoliko nivoa. 

- Ključni akteri u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH su kantoni i općine koje, uglavnom, osnivaju svoja javna komunalna preduzeća za upravljanje općinskim i regionalnim deponijama komunalnog otpada, te organiziraju rad preduzeća, prikupljanje i odlaganje otpada, kao i sigurnost deponija - saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Više o temi Deponije

KOMENTAR DANA
Ubija nas život
NA VRH

Podijeli članak na