POZIV NADLEŽNIMA

Federalno ministarstvo okoliša: Pojačati nadzor nad radom svih deponija

Ključni akteri u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH su kantoni i općine, navode iz Ministarstva

Poziv uslijedio nakon, po zdravlje stanovništva i okoliš, opasnog požara na deponiji u Konjicu. Arhiv

Avaz.ba

2.9.2020

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozvalo je kantone, općine i nadležne inspekcije da pojačaju nadzor nad zakonitošću rada svih deponija na području Federacije BiH. Poziv je uslijedio nakon, po zdravlje stanovništva i okoliš, opasnog požara na deponiji u Konjicu, saopćeno je iz tog ministarstva. 

- S ciljem zaštite života ljudi i okoliša, ovo ministarstvo posebno zahtijeva pojačan nadzor i odgovornost nadležnih organa nad sigurnošću i načinu održavanja deponija kako bi bili smanjeni rizici od eventualnih požara i drugih neželjenih situacija - navodi se u saopćenju.

Napominju da su institucionalne odgovornosti u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH podijeljene na nekoliko nivoa. 


- Ključni akteri u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH su kantoni i općine koje, uglavnom, osnivaju svoja javna komunalna preduzeća za upravljanje općinskim i regionalnim deponijama komunalnog otpada, te organiziraju rad preduzeća, prikupljanje i odlaganje otpada, kao i sigurnost deponija - saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.