POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Odakle radioaktivni cezij u hali ''Energoinvesta'' u Sarajevu?

Prostor je ograđen zbog sprečavanja neovlaštenog pristupa

E. H. / Avaz.ba

Odakle radioaktivni cezij na Stupu u Sarajevu

Foto: PrintScreen


Curenje radioaktivnog izotopa cezija (Cs-137) zabilježeno je u Sarajevu na lokalitetu bivšeg pogona kompanije „Energoinvest“ u Tvorničkoj ulici. 

Potvrđeno je za „Avaz“ iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U kratkom odgovoru poručili su da u objektu bivšeg „Energoinvesta“ postoji prisustvo radioaktivne kontaminacije cezijem, te da je potvrđeno mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, tačnije Centra za zaštitu od zračenja.

- Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, prostor je ograđen zbog sprečavanja neovlaštenog pristupa i poduzete su aktivnosti na sanaciji od strane Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost – naveli su.

  • Curenje radioaktivnog izotopa cezija (Cs-137) zabilježeno je u Sarajevu na lokalitetu bivšeg pogona kompanije „Energoinvest“

    Curenje radioaktivnog izotopa cezija (Cs-137) zabilježeno je u Sarajevu na lokalitetu bivšeg pogona kompanije „Energoinvest“

    Foto: Arhiv


Naime, cezij-137 je radioaktivni izotop cezija sa vremenom poluraspada od oko 30,2 godine. Proizvod nuklearne fisije, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama.

Kao dugoživeći radionuklid, cezij-137 ostaje u životnoj sredini decenijama nakon oslobađanja i predstavlja značajan rizik za ljude i životinje. Rastvoriv je u vodi i toksičan i u malim količinama. 

Četiri godine nakon černobilske katastrofe, oko 80 posto oslobođenog radioaktivnog cezija i dalje se nalazilo u površinskim slojevima zemljišta prekrivenim mahovinom. Ljudi unose cezij-137 u organizam udisanjem ili preko hrane. Rastvara se u tjelesnim tečnostima i ravnomjerno se raspoređuje u organizmu. Iz tijela se uglavnom izbacuje preko urina.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na