BRZI ODGOVOR 2020

Vježba simuliranja otmice aviona i upada terorista na Aerodrom Sarajevo

Vršilac dužnosti direktora aerodroma, Alan Bajić, rekao je da je otmica aviona jedno od najtežih djela terorizma i jedna od najkompleksnijih kriznih situacija

Sa pokazne vježbe. EUFOR

Avaz.ba

2.9.2020

U okviru vježbe “Brzi odgovor 2020” danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo izvedena metodsko-pokazna vježba, tokom koje su simulirani otmica aviona i teroristički napad na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ovo je četvrta godina uzastopno da Međunarodni aerodrom Sarajevo učestvuje u vježbi, saopćeno je iz EUFOR-a. 

Vršilac dužnosti direktora aerodroma, Alan Bajić, rekao je da je otmica aviona jedno od najtežih djela terorizma i jedna od najkompleksnijih kriznih situacija.

- Uposlenici aerodroma i drugi učesnici uložili su velike napore kako bi osigurali da vježba bude pravilno izvedena i želim se zahvaliti svim učesnicima vježbe. Iako se mi nadamo da se u stvarnosti nikada nećemo naći u ovakvoj situaciji, dobro je znati da imamo dobro obučeno osoblje i uvježbane procedure – kazao je Bajić.

Nakon što su komercijalni letovi za ovaj dan završeni, pripadnici Višenacionalnog bataljona EUFOR-a i bh. agencija za provođenje zakona brzo su raspoređeni na aerodrom, gdje su uspostavili kontrolne tačke, osigurali ključnu infrastrukturu i nosili se sa situacijom koja je uključivala otmicu aviona i dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

U okviru vježbe, Državni krizni tim je izdao odobrenje policijskim agencijama da djeluju i razriješe talačku krizu. Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministar saobraćaja i komunikacija BiH Vojin Mitrović, komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, kao i vodeći ljudi iz obavještajnih službi, agencija za provođenje zakona, Tužilaštva BiH i koordinacijskih tijela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.