IZVJEŠTAJ NA VLADI

„Igman“, „Pretis“ i „Ginex“ lani zaradili 224,7 miliona KM

Kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije ostvarile su lani prihode u iznosu od 305,1 milion KM

M. Aš. / Avaz.ba

Igman“: I dalje najuspješnija kompanija

Foto: Arhiv


Kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije ostvarile su lani prihode u iznosu od 305,1 milion KM, stoji u izvještaju o poslovanju privrednih društava koji će se danas naći na sjednici Vlade Federacije u Mostaru.

Ostvareni prihodi od izvoza iznose čak 236,6 miliona KM i veći su u odnosu na prihode ostvarene 2018. za 1,13 posto. U izvještaju je navedeno da su kompanije s većinskom državnim kapitalom zaradile 258,3 miliona maraka, a od izvoza 201,1 milion KM.

  • Odlični rezultati za 2019.godinu

    Odlični rezultati za 2019.godinu

    Foto: Arhiv


- Kada su u pitanju firme s privatnim kapitalom, one su zaradile 46,7 miliona KM. Posebno treba istaći uspješno poslovanje „Igmana“, „Pretisa“ i ''Unis Ginexa'' jer su ove tri firme zajedno ostvarile prihode od 224,7 miliona maraka, dok je vrijednost kapitala u odnosu na 2018. povećana za 34,8 miliona KM - naglašeno je.

I pored svih problema koji opterećuju namjensku industriju, rečeno je da je usvojen, razvijen i tehnološki unaprijeđen značajan broj proizvoda u svim firmama u skladu sa zahtjevima svjetskog tržišta. Istaknuto je da je u ovoj oblasti zaposleno 3.489 radnika.

S obzirom na pandemiju, prema informacijama „Avaza“, u 2020. se ipak očekuje drastičan pad prihoda, pogotovo za pola godine.

Više o temi Namjenska industrija

NA VRH

Podijeli članak na