REAKCIJA

Kojović: Vijeće ministara BiH pitanje ulaska stranaca sada prebacuje entitetima i ruši državu

Dozvoljavajući entitetskim premijerima da odlučuju čiji državljani i pod kojim uslovima mogu ulaziti u Bosnu i Hercegovinu

Avaz.ba

Kojović: Žestoka reakcija

Foto: Arhiv


Naša stranka odbacuje prenos nadležnosti s Bosne i Hercegovine na entitete, koji je jučer usaglasila vladajuća koalicija SDA-DF-HDZ i SNSD. Država Bosna i Hercegovina je u Daytonu dobila izuzetno mali broj svojih isključivih nadležnosti - samo deset ih je pobrojano u članu III.1 Ustava BiH. Umjesto da svaku od tih deset isključivih nadležnosti ljubomorno čuvaju, samozvane patriotske snage su kroz jučerašnji sporazum državnog i entitetskih premijera o ulasku stranih državljana dvije od tih nadležnosti predale u ruke entiteta.

Prva od deset pobrojanih isključivih nadležnosti države Bosne i Hercegovine je vanjska politika. Dozvoljavajući entitetskim premijerima da odlučuju čiji državljani i pod kojim uslovima mogu ulaziti u Bosnu i Hercegovinu, entiteti su dobili pravo odlučivanja o mjerama koje imaju eksplicitne vanjskopolitičke implikacije. Strane države zbog ovog poteza više ne mogu pregovarati isključivo s državom Bosnom i Hercegovinom o eventualnom ublažavanju mjera za svoje državljane, već su sada to prisiljene raditi i s njenim entitetima, navodi se u saopćenju.

  • Kojović: Oštra reakcija

    Kojović: Oštra reakcija

    Foto: Arhiv


Šta više, navedeni član Ustava BiH također propisuje da je imigraciona politika i njeno regulisanje u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Samozvane probosanske snage u Vijeću ministara BiH su i ovu nadležnost isporučile entitetima, odnosno samom Miloradu Dodiku kada je RS u pitanju.

Ovakvo ponašanje vladajuće koalicije je posebno neshvatljivo s obzirom na to da je od izbijanja pandemije Covida sve odluke koje se tiču ulaska stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, donosilo Vijeće ministara BiH, a u skladu s eksplicitnim ustavnim nadležnostima. Vijeće ministara BiH je tako uvodilo, ublažavalo, modificiralo i pojašnjavalo brojne mjere, prema različitim državama. Prenošenje ovih nadležnosti na entitete - u situaciji u kojoj Bosna i Hercegovina već ima tako malo nadležnosti - može se samo shvatiti kao popuštanje Dodiku radi pitanja kadrovske prirode. Takva politika, međutim, predstavlja izuzetno opasan presedan i uvodi konsocijacijsku praksu u Bosnu i Hercegovinu.

Naša stranka se obavezuje da će takvu praksu zaustaviti i vlast na svakom nivou graditi isključivo na osnovu programa koji je zasnovan na očuvanju nadležnosti države Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na