ODLUKE

Vlada FBiH utvrdila izmjene zakona o fiskalnim sistemima

Među brojnim prednostima, unaprijeđeni sistem će uvesti kombinacije softverske i hardverske fiskalizacije, osigurati dostavu u realnom vremenu svih pokazatelja koji će biti dostupni odmah

Izuzeti su poslovni subjekti i preduzetnici koji obavljaju djelatnosti oslobođene plaćanja PDV-a ukoliko ne posluju s gotovinom. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

3.9.2020

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.

Nakon višegodišnje primjene ovog zakona iskazana je potreba za unapređenjem sistema fiskalizacije s ciljem sveobuhvatnog načina evidentiranja prometa i omogućavanja slanja podataka o svakom pojedinačno ostvarenom prometu prema Poreskoj upravi u skladu sa tehnološkim razvojem, povećanom brzinom prenosa podataka i uvođenjem 4G mreže u BiH.

Jedno od novopredloženih rješenja odnosi se na obveznike fiskalizacije, te je proširen obuhvat poslovnih subjekata i preduzetnika koji posluju gotovinom. 

Izuzeti su poslovni subjekti i preduzetnici koji obavljaju djelatnosti oslobođene plaćanja PDV-a ukoliko ne posluju s gotovinom. Također, izuzeta je trgovina na veliko s obzirom da se, u skladu sa propisima o unutrašnjem platnom prometu, plaćanje vrši bezgotovinski, što je bio i prijedlog poslodavaca.

Izuzetak se odnosi i na organizatore igara na sreću koji su putem posebnog IT sistema povezani sa Poreskom upravom, saopšteno je iz Vlade FBiH. 

Novo je i to što će putem fiskalnih uređaja biti evidentiran promet na koji se ispostavljaju PDV fakture, pri čemu je uspostavljena direktna veza ovog sa Zakonom o PDV-u.

Uvedena je obaveza dostavljanja garancije od 300.000 KM kao preventivnog mehanizma kontrole proizvođača ili zastupnika fiskalnih sistema u slučajevima kada ne ispunjavaju zakonske obaveze, a koja će biti korištena za obeštećenje obveznika fiskalizacije koji su pretrpjeli štetu. 

Kaznena politika je uređena da preventivno djeluje na sve učesnike u procesu fiskalizacije. U proteklom periodu se pokazalo da novčane kazne nisu dovoljno visoke, pa su iznosi prekršajnih novčanih kazni povećani u skladu sa Zakonom o prekršajima FBiH.

Uz izmjene i dopune Zakona, danas je Vlada razmatrala i informaciju o trenutnom stanju fiskalizacije i očekivanjima i prednostima unapređenja ovog sistema.

Među brojnim prednostima, unaprijeđeni sistem će uvesti kombinacije softverske i hardverske fiskalizacije, osigurati dostavu u realnom vremenu svih pokazatelja koji će biti dostupni odmah, a najduže u roku od pet minuta na serveru Poreske uprave, a ostaće sačuvani na memoriji uređaja i uvijek dostupni kontrolnim organima.

Novi sistem rješava i pitanje evidentiranja prometa za one privredne subjekte i male preduzetnike koji imaju specifičan način prodaje dobara, kao što je prodaja na daljinu putem interneta /onlajn/. Ovaj način prodaje nije prepoznat u važećoj regulativi, što ostavlja prostor za malverzacije i prikrivanje prometa, kao i ostavljanje kupca nezaštićenim.

Omogućeno je i stavljanje građana u funkciju kontrola, jer će oni, na osnovu jedinstvenog koda svakog fiskalnog računa, moći kontrolisati valjanost dobijenog računa i sve uočene nepravilnosti prijaviti Poreskoj upravi.

Biće omogućeno povećanje učešća FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza između entiteta kroz povećan broj PDV obveznika usljed evidentiranja svakog pojedinačnog prometa i time povećanja praga PDV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.