MINISTAR POLICIJE FBIH

Čampara za "Avaz": Usvajanje zakona o policiji važno zbog prijema 300 novih službenika

Čampara nam je rekao da očekuje da njegov prijedlog dobije podršku Skupštine i da se su izmjene i dopune Zakona podržali

Čampara: Policija mora biti depolitizirana. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

3.9.2020

Aljoša Čampara, kantonalni zastupnik (SDA) i ministar policije FBiH, dostavio je početkom sedmice predsjedavajućem Skupštine i Kolegiju Skupštine KS prijedlog za usvajanje po hitnom postupku Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, i to na prvoj narednoj sjednici.

Ove izmjene su okončane prije nekoliko mjeseci, ali nikada još nisu dobile podršku u Skupštini.

Čampara kaže za "Avaz" da se radi o dva zakona - Zakonu o unutrašnjim poslovima KS i Zakonu o policijskim službenicima i dodaje da se radi o tehničkim izmjenama jer zakoni koji su ranije doneseni nisu bili usaglašeni.

 - Zbog toga što nisu usaglašeni ne može se vršiti unapređenje policijskih službenika i raspisati konkurs za nove kadete. Prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, već nedostaje 300 policijskih službenika i, ako imamo u vidu da imamo oko 100 policijskih službenika koji su invalidi druge kategorije, oni ne mogu odgovoriti adekvatno zadacima. Mi očekujemo do kraja godine da ćemo imati još sto ljudi koji će otići u penziju. Znači, ovo je potreba, ovdje nema nikakve politike niti politikantstva - kaže Čampara.

Prema njegovim riječima, usvajanje izmjena ovih zakona je potreba, a ovi zakoni su dobili i podršku OHR-a, Ambasade SAD, ali i Sindikata policije. On je pojasnio da je riječ o istom tekstu koji je podnio i ministar policije Ismir Jusko, ministar policije, prema Vladi, ali je sve "iz političkih razloga povučeno".

- Ja očekujem da ćemo imati apsolutnu podršku svih zastupnika u Skupštini KS jer ne vidim nijedan razlog da ne dobijemo. To je podržao i Sindikat policije - kaže Čampara.

Pojasnio nam je da je na izmjene ovog zakona njegov stranački kolega Jasmin Halebić, ministar finansija, u Vladi KS podnio 21 amandman.


Čampara: Zašto su podneseni amandmani. Arhiv

Meni ti amandmani apsolutno nisu bili jasni, pogotovo što je amandmane podnosio neko ko je iz SDA. Naime, mi smo prije godinu dana kritizirali one zakone koji su doneseni na tragu ovoga svega i sada bi se vraćali u situaciju da podržavamo ono što smo kritizirali, što je potpuno besmisleno - tvrdi Čampara.

Kako kaže, netačne su informacije koje su se pojavile da se kroz izmjene ovoga zakona formira obavještajna služba u okviru MUP-a KS, što je, kako je rekao, apsolutna laž.

 - To je bilo zlonamjerno jer svi mi znamo šta je obavještajna služba i da ona postoji na nivou BiH i da to niko ne bi dirao. Ali, naravno, svaka policijska agencija ima svoje odjele koji se bave određenim krivičnim djelima i imaju načine da unutrašnjim radom dolaze do određenih podataka. Apsolutno se radi o tehničkoj naravi - kaže Čampara.

Tvrdi da je na pretposljednjoj sjednici Skupštine donesena inicijativa da se ide u donošenje novih zakona koji se odnose na totalnu depolitizaciju policije.

 - Kad svi shvate da politika ne može ulaziti u policiju, sigurno će biti bolje za građane Kantona Sarajevo - tvrdi Čampara.

On je pojasnio da je prijem novih službenika važan i zbog migrantske krize, kojom je pogođen KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.