NAJAVA

Arapović: U FBiH godišnje se potroši blizu 15 milijardi KM iz javnih budžeta

Nakon 30 mjeseci bit će održana sjednica Komisije za reviziju Parlamenta FBiH

E. Halimić / Avaz.ba

Arapović: U FBiH godišnje se potroši blizu 15 milijardi KM iz javnih budžeta

Foto: Arhiv


U Federaciji BiH godišnje se potroši blizu 15 milijardi KM iz javnih budžeta, federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa, napisao je na svom Facebook profilu zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović

Dodao je da se radi o ukupnoj potrošnji parlamenata, vlada, zavoda, fondova, uprava, agencija, javnih preduzeća, gradova, općina i drugih oblika „upravljanja državom“.

- Potrošnju „javnog novca“, odnosno novca građana i kompanija prikupljenog kroz šumu poreza, doprinosa, taksi, naknada, kazni i drugih oblika „transfuzije“ novca od građana ka državi, kontrolira Ured za reviziju institucija u FBiH. Ured svoje izvještaje dostavlja Parlamentarnoj komisiji odgovornoj za reviziju, na daljnje postupanje, posebno u vezi s „lošim“ izvještajima. Ured je ovoj Komisiji ustvari pomoćni mehanizam za kontrolu zakonitosti i efikasnosti poslovanja institucija. Komisija je posljednju sjednicu održala 13. februara 2018. godine – naglasio je Arapović.

Prema njegovim riječima, od tada je prošlo više od dvije i po godine, a u međuvremenu je Ured pripremio preko 200 izvještaja o provedenim revizijama.

- Mnogi od izvještaja nose oznaku negativnosti ili rezerve, što upućuje na zaključak o velikim razmjerama nezakonitog postupanja, neadekvatnom utrošku javnog novca, zloupotrebi položaja, te potencijalno, kriminalu i korupciji u brojnim institucijama – naveo je.

  • Sjednica Komisije trebala bi biti održana u četvrtak, 10. septembra u prostorijama Parlamenta Federacije BiH

    Sjednica Komisije trebala bi biti održana u četvrtak, 10. septembra u prostorijama Parlamenta Federacije BiH

    Foto: Arhiv


Ovom prilikom uputio je i nekoliko pitanja.  

- Zašto je trebalo punih 23 mjeseca od Općih izbora ili 20 mjeseci od konstituiranja Parlamenta FBiH da se ova Komisija formira? Kome odgovora obesmišljavanje rada federalnih revizora? Ko su zaštićeni direktori? Koji od njih misli da se za kriminal neće saznati? Ko je siguran da je Komisija ikebana koja nikoga neće ispitivati niti progoniti? Koliko će Komisiji trebati da obradi 200 izvještaja Ureda - za 2017., 2018. i 2019. godinu? Zašto Uredu za reviziju hronično nedostaje ljudskih i materijalnih resursa za efikasniji rad i širi obuhvat revizija? Kome smeta Ured za reviziju? Zašto neke institucije i preduzeća nikada nisu kontrolirana? Ko ih štiti? Kojim načinom i čijim interesom – zapitao se Arapović.

Najavljujući sjednicu pomenute Komisije koja bi trebala biti održana u četvrtak, 10. septembra u prostorijama Parlamenta Federacije BiH, Arapović je nastavio postavljati pitanja.

- Da li se stotine miliona KM javnih nabavki, finansiranih iz budžeta, vrše u skladu sa zakonom? Da li ministarstva na federalnom i kantonalnom nivou, te gradovi i općine, koji bespovratno dodjeljuju velike iznose javnim i privatnim preduzećima, udruženjima, pa i pojedincima, to rade po jasno definiranim kriterijima? Da li se kontrolira šta se s tim novcem kasnije dešava? Da li građani imaju korist od tako potrošenog novca? Konačno, šta kada se utvrdi nezakonitost, bahatost, neodgovornost rukovodilaca? Da li će Komisija biti hrabar, nezavisan, efikasan i objektivan akter sistemske borbe protiv korupcije u FBiH – zaključio je Arapović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na