ISPOVIJEST SEADA ZUKIĆA

Prije šest godina donirao Mineline organe, a danas je siguran da je uradio ispravnu stvar

Ona je bila osoba za primjer i sada vječno živi, rekao nam je Sead Zukić

Minela Zukić: Tragično prekinuta mladost. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

7.9.2020

Doniranje organa bližnjih, nakon njihove smrti je hrabra i humana odluka porodice preminulog. Upravo ovu odluku porodica Zukić je donijela prije šest godina. 

U saobraćajnoj nesreći nastradala je Minela, a njena sestra Amela je teško povrijeđena. Minela je imala samo 25 godina, bila je diplomirana pravnica sa svim položenim ispitima za magistarski, ali odbranu rada, nažalost, nije doživjela.

Nakon Mineline smrti, njeni roditelji su odlučili donirati njene organe. To je bila prva kadaverična transplantacija u Federaciji BiH. Organe dvadesetpetogodišnjakinje su dobile tri osobe. Poslije tog događaja, roditelji Minele Zukić i njena sestra Amela su odlučili osnovati Fondaciju „Minelino srce“.

Šest godina poslije Sead Zukić, Minelin otac, se za „Avaz“ prisjetio tog dana. Kaže da sjećanje na Minelu obilježavaju od 30. avgusta, dana kada se desila saobraćajna nesreća, do 3 septembra.

- Dva dana je bila u komi. Bio je vikend. Ništa nisam jeo, samo sam čekao da mi kažu kako mi je kćerka. Tek u ponedjeljak mi javljaju tužnu vijest. Bez ičijeg nagovora sam pitao mogu li donirati njene organe, iako nisam znao da li se to može uraditi kod nas. Ni dan danas ne vjerujem da Minele nema, ali ona živi i na taj način sam joj htio produžiti život. Nas dvoje smo bili posebno vezani – rekao nam je Sead Zukić.


Sead Zukić: Nas dvoje smo bili posebno vezani. Arhiv

Ističe da Minelina soba ni danas nije dirnuta, sve stoji kako je i bilo prije šest godina.

- Ona je bila osoba za primjer i sada vječno živi. Doniranje organa se desilo u Zenici. To je bila prva transplatacija u Federaciji, jedna ranije je bila u RS. Nije bilo obučenog tima za to, sve je rađeno video-linkom sa doktorima iz Italije– kaže Zukić. 

Danas imaju kontak sa tri osobe.

- Imamo kontakt sa osobama koje su dobile Minelinu jetru i dva bubrega. Jetru je dobila Ifeta Karić koja živi kod Gračanice, zatim Nurija iz Srebrenika je dobio jedan bubreg, a drugi je dobila Hasija iz Stupara. Dvije rožnjače donirane su, ali te osobe se nisu nikada javile.

Na mjestu nesreće danas stoji spomenik za Minelu. Arhiv

Istakao je da ni jednog momenta nije požalio zbog ove odluke.

- Moja Minela živi u njima. Ona je njima spasila život. Nisam znao kako ću se osjećati poslije dvije, tri ili evo sada šest godina. Siguran sam da sam uradio ispravnu stvar i ponovio bih je – rekao je Zukić.

Svake godine na godišnjicu njima u posjetu dođu te porodice, osim ove godine zbog pandemije, dodao je Zukić.

Na mjestu nesreće danas stoji spomenik za Minelu. 

Bila je učenica generacije, završila je Pravni fakultet u Sarajevu. Roditelji kažu da je bila dijete za poželjeti, puna planova, ali sudbina je odlučila drugačije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.