VETERINARSKI FAKULTET

Laureati Čerkez i Bodnaruk: Kako smo izolovali koronavirus

O važnosti "one healtha" odnosno saradnje veterine i javnog zdravstva, naučio sam dosta od profesora Goletića i vaših kolega. Bila mi je čast sarađivati s vama, kazao je Čerkez

Bodnaruk, Smajlović i Čerkez. N. Ajnadžić

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

5.9.2020

Na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu jučer je održan sastanak na kojem su prisustvovali i dekan ove obrazovne institucije prof. dr. Muhamed Smajlović, šef laboratore i profesor Teufik Goletić te Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva te Snježana Bodnaruk, također iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Ovom prilikom dekan Smajlović je Bodnaruk i Čerkezu uručio zahvalnice u vidu monografije ovog fakulteta te im se od srca zahvalio za njihovu podršku tokom pandemije koronavirusa, koja je paralizirala svijet, ali i nametnula brojna pitanja o virusu koji hara.

Drugi poklon je u srebru urađeni znak Veterinarskog fakulteta, koji, kako je Smajlović rekao, rijetkim gostima daju.

- To je samo za izuzetne pojedince. Veliko hvala još jednom - poručio je Smajlović.


Smajlović uručio poklone Bodnaruk - Avaz
Smajlović uručio poklone Bodnaruk - Avaz
Smajlović uručio poklone Bodnaruk - Avaz
Smajlović uručio poklone Čerkezu - Avaz
Smajlović uručio poklone Čerkezu - Avaz
+4

Čerkez se zahvalio na priznanju i nije krio iznenađenje.

- Stvarno mi je čast. O veterini, važnosti "one healtha" odnosno saradnje veterine i javnog zdravstva, naučio sam dosta od profesora Goletića i vaših kolega. Bila mi je čast sarađivati s vama. Drago mi je da sam imao šansu malo pomoći u velikom poduhvatu ovog fakulteta, tačnije u izolaciji samog virusa, nabavci opreme. Nisam se gurao među naučnike, jer stvarno ljudi koji su ovo uradili trebaju biti ponosni, kao i ova ustanova. U regionu, nakon Hrvatske, BiH je bila zemlja prva koja je to učinila. Naprimjer, i testovi s ovog fakulteta koji se priznaju i u Njemačkoj su dokaz izvrsnosti ove ustanove, kao i dokazi da ne moramo uvijek gledati i vikati da trebamo ići u inostranstvo i zvati strane stručnjake. Imamo stručnjake i ovdje, treba ih prpeoznati. Ponosan sam što imam čast da sarađujem s vama - kazao je Čerkez.

Bodnaruk se, također, zahvalila te je naglasila da Federalno ministarstvo zdravstva baštini dobru saradnju s Veterinarskim fakultetom.

- Još od krize Černobila, kada su stručnjaci sa veterinarske radiologije bili članovi u borbi protiv te pošasti. Ja vam se zahvaljujem i u svoje ime, a nadam se i u ime Federalnog ministrstva zdravstva i ministra prof. dr. Vjekoslava Mandića, koji je uvijek davao podršku profesoru Goletiću kao članu našeg Kriznog stožera Federalnog minsitarstva zdravstva i koji je doprinijeo svojim djelovanjem da se prepozna značaj i veterinarskoj fakulteta i vaše laboratorije - kazača je Bodnaruk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.