NA LICU MJESTA

Stanovništvo nije ugroženo radijacijom opasnog cezija, samo oni koji uđu u halu su u opasnosti

Reporter "Avaza" danas je bio kod ove hale u kojoj je zabilježena opasna materija.

Piše: E. T. / Avaz.ba

4.9.2020

Curenje radioaktivnog izotopa cezija (Cs-137) zabilježeno je u Sarajevu na lokalitetu bivšeg pogona kompanije „Energoinvest“ u Tvorničkoj ulici. 

- Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, prostor je ograđen zbog sprečavanja neovlaštenog pristupa i poduzete su aktivnosti na sanaciji od strane Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost – naveli su ou ove institucije.

Reporter "Avaza" danas je bio kod ove hale u kojoj je zabilježena opasna materija. 

Alfred Vidic, voditelj centra zaštite od zračenja Zavoda za javno zdravstvo FBiH na licu mjesta je za naš portal kazao da je objekat označen i da je zabranjen ulazak. 

- U slučaju da radnici koji se nalaze okolo, uđu u objekat došlo bi do ekspozicije iznad dozvoljene granice. Kontaminacija cezija unutar objekta je iznad dozvoljenih granica. Neophnodno je vršiti sanaciju i nakon sanacije objekat se može prepustiti vlasniku. Opasnost postoji ali za ljude koji ulaze u ovu halu, ne za okolno stanovništvo - kazao je između ostalog Vidic.  

Hala gdje je curio cezij - Avaz
Znakovi upozorenja i katanac na ulazu u halu - Avaz
Andrej Vidic: Visoka kontaminacija u hali - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Cezij-137 je radioaktivni izotop cezija sa vremenom poluraspada od oko 30,2 godine. Proizvod nuklearne fisije, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.