IZJAVIO ZA AVAZ

Gavrankapetanović poručio da ljekari sebe daju bolesnima, a da od nadležnih traže djela, jer deklarativna podrška ništa ne znači

Tako možemo građanima dati sve. Inače ćemo vidjeti još zapuštenije bolesti, operacije koje su zakasnile...

Gavrankapetanović: Na ovaj problem ukazujemo svaki dan. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

5.9.2020

Doktor Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, danas je javnosti ustupio podatke o broju predgleda koji su izvršeni u ovoj medicinskoj ustanovi otkako je Gavrankapetanović preuzeo dužnost.

Za nešto više od dva mjeseca, Opća bolnica do danas je pružila građanima 52.147 usluga.

Međutim, kako je i sam ljekar i direktor Gavrankapetanović rekao, ovoj bolnici, ali i zdravstvenom sistemu u cjelini, potrebna je podrška Ministarstva zdravstva, ali i Zavoda zdravstvno osiguranja, zbog velikog broja zapuštenih slučajeva.

- Da nastavimo uspješno liječiti trebamo podršku. Imamo veliku želju pomagati, a veliki je broj zapuštenih slučajeva. Predugo je zdravstveni sistem bio zatvoren. Bez podrške ministarstva zdravlja i ZZO ne možemo naprijed, a građani toliko trebaju medicinsku uslugu - izjavio je Gavrankapetanović.

Naveo je kako ovoliko zapuštenih slučajeva nije vidio nikada u 32 godine hirurškog rada.

- Bila je hrabrost otvoriti bolnicu do kraja 17. jula i izaći ususret bolesnima, izliječiti hiljade i hiljade ljudi, stati ispred svih bolesti u jeku epidemije. Ako nas ne bude pratilo Ministarstvo zdravlja i ZZO u ovoj misliji, opet će građani stradati. Deklarativna podrška ne znači ništa, mi tražimo djela. Sebe dajemo bolesnima, a od drugih tražimo djela. Tražimo bolnice, otvorene fondove koji usluge plaćaju Ministarstvu, koje stoji uz nas. Tako možemo građanima dati sve. Inače ćemo vidjeti još zapuštenije bolesti, operacije koje su zakasnile... Bolesti u svim oblastima medicine koje ste mogli liječiti, a zakasnili ste jer je sistem bio zatvoren. Svjedočim tome svaki dan u operacionim salama kao i odjelima za intenzivnu njegu. Na ovaj problem ukazujemo svaki dan - kazao je Gavrankapetanović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.