PREZENT PERFEKT FUTUR

Abdulah Sidran: Jezičko nasilje u borbi za tzv. rodnu ravnopravnost

U oblasti JEZIKA, apsolutno mi je nemoguće podržavati isključivost koja nalaže da se svakoj imenici muškog gramatičkog roda izmišlja analogan oblik gramatičkog ženskog roda!

Abdulah Sidran. Arhiv

Piše: Abdulah Sidran

6.9.2020

Poštovanje gospođe i drugarice BORKINJE !

Molim da ne sumnjate! U svakom pogledu podržavam vašu borbu za ravnopravnost, na svakom mjestu, u svakom pogledu, u ovom i u svim vremenima. - Ali, ali, ali!


Komična situacija

U oblasti JEZIKA, apsolutno mi je nemoguće podržavati isključivost koja nalaže da se svakoj imenici muškog gramatičkog roda izmišlja analogan oblik gramatičkog ženskog roda! 

Mediji su nas - prisilom ponavljanja - već pomalo privikli na rogobatnosti poput: psihologinja, ali, da bi takvi oblici postali prirodni trebalo bi sačekati nekoliko stotina godina!

Ako bi se, dosljedno tome metodu, za svaku imenicu gramatičkog ženskog roda, tražio oblik u gramatičkom muškom rodu, dobili bismo mnogo komičnih situacija i bezbroj mogućnosti za trajno sprdanje na tu temu.

Mora nam svima biti jasno da jezik ima nadnaravnu moć samoregulacije, i da na životne pojave reaguje brže nego što to čovjek čini u racionalnom postupku.

Pogledajmo samo jedan primjer: imenica „rudar“ nije imala svoj oblik u gramatičkom ženskom rodu naprosto zbog toga što u praksi nisu postojale žene-rudari, a čim se jedna takva pojavila - u kakanjskom rudniku, početkom 70-tih - kod tamošnjih se ljudi moglo čuti da kažu: “Ona naša rudarka”. I nije bilo neprirodno.

Zašto ovu vrstu nasilja nad jezikom smatram neprihvatljivom?

Zato što se njome:

1/ brkaju SPOLNOST i gramatički rodovi,

2/ vrijeđa ljudska inteligencija, koja - i kada toga nije svjesna - koristi dva načina mišljenja:

a/ očigledno mišljenje i

b/ pojmovno mišljenje, te se

3/ čini atentat na čovjekovu sposobnost pojmovnog mišljenja,

4/ unakažava ljepota jezika uime nečega što svoj rezon može imati i nalaziti u drugim društvenim oblastima (npr. Zašto se, pri vjenčanju, ženska strana odriče svoga prezimena? isl).

Specifične vrste

Naši su mediji - izloženi jakoj kampanji raznolikih borbi za specifične vrste međuljudske ravnopravnosti - brzopleto prihvatili da koriste jezičke oblike koji unakažavaju ljepotu našeg jezika. Tzv. „rodna ravnopravnost“ ne smije biti opravdanje za nasilje koje s-čini nad jezikom - jedinim trajnim blagom koje naši narodni posjeduju!

quote
<p>Mora nam svima biti jasno da jezik ima nadnaravnu moć samoregulacije, i da na životne pojave reaguje brže nego što to čovjek čini u racionalnom postupku.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.