STAVOVI

Milorad Dodik: Neprihvatljivo učešće stranaca u izborima u Bosni i Hercegovini

Vidi se i namjera, ona je široka i zadire u oblasti koje su veoma važne za suverenitet samog izbornog procesa, kaže Dodik

Dodik: Neprihvatljivo učešće stranaca u izborima u Bosni i Hercegovini. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

7.9.2020

Za RS je neprihvatljivo učešće stranaca u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini, kazao je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Naime, obraćajući se na sjednici Narodne skupštine RS, Dodik je rekao da je „ovo sjajna prilika da Narodna skupština RS pokaže kao konačno mjesto odluke vezano za vanjskopolitička pitanja“.

- Meni je drago što sam od ove Narodne skupštine bio podržan na pitanjima vitalnog nacionalnog interesa – istakao je Dodik.  

Dodao je da smatra da je navedena odluka Predsjedništva štetna za vitalne interese RS iz niza razloga.

- U dopisima koje smo mogli da čujemo iz CIK-a, dostavljen je memorandum koji ste imali priliku da vidite. Vidi se i namjera, ona je široka i zadire u oblasti koje su veoma važne za suverenitet samog izbornog procesa – istakao je Dodik.


Dodik: Stranci u izbornom procesu - neprihvatljivo. Arhiv

Stranci u izbornom procesu - neprihvatljivo, dodao je on.

- Zašto bi prihvatili da u izbornom procesu imamo strance, to je davanje suvereniteta izbornog procesa za koji se smatra da treba da bude nezavisan, davanje njima u ruke - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da se za sajber sigurnost organizuje strana organizacije, poručio je Dodik dodavši da je rad IFES-a zabranjen u 17 američkih saveznih država.

NSRS na današnjoj sjednici razmotrit će Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), veoma štetna po vitalne interese RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.