STAVOVI

Jakob Finci za "Avaz": Jevrejima u BiH sasvim je svejedno hoće li naša ambasada biti u Jerusalemu ili Tel Avivu

Nama je važno da imamo diplomatske odnose sa Izraelom i da se međusobno priznajemo, kaže Finci

E. Halimić / Avaz.ba

Finci: Jevrejima u BiH je sasvim svejedno hoće li naša ambasada biti u Jerusalemu ili Tel Avivu

Foto: Arhiv


Ovo su političke igre i podmetanja koja nemaju nikakve veze s realnošću i stvarnošću, kazao je za „Avaz“ predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci komentarišući današnju izjavu člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik da će već danas na Predsjedništvu BiH uputiti zahtjev da naša zemlja ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem.  

- Što se tiče Jevrejske zajednice u BiH nama je važno da imamo diplomatske odnose sa Izraelom i da se međusobno priznajemo. A gdje će biti sjedište ambasade je na nadležnim organima da odluče, a nas niko nije ni pitao hoće li biti otvorena ambasada u Tel Avivu ili nekom drugom mjestu – pojasnio je Finci.

Prema njegovim riječima, ako pogledamo u prošlost, a kad je BiH 1997. godine uspostavljala 33 svoje ambasade u svijetu i tad je Dodik imao zanimljivih izjava.

  • Finci: Trenutno svoje ambasade u Jerusalemu imaju SAD i Gvatemala

    Finci: Trenutno svoje ambasade u Jerusalemu imaju SAD i Gvatemala

    Foto: Arhiv


- Tad je odlučeno da će BiH priznati državu Izrael i uspostaviti diplomatske odnose. Dodik je tad izjavio da će BiH otvoriti ambasadu u Jerusalemu. To sva svjetska štampa objavila na svojim naslovnicama, jer je to bilo vrijeme kad ni Amerika nije imala ambasadu u Jerusalemu. Zamislite BiH otvara ambasadu u Jerusalemu!? A Dodik je onda ispravljajući sebe kazao: „Pa normalno je da otvaramo ambasadu u glavnom gradu, a to je Jerusalem“. Iz političkih razloga niti jedna zemlja u tom momentu nije otvorila ambasadu u Jerusalemu, osim Gvatemale – istakao je Finci.  

Dodao je da trenutno svoje ambasade u Jerusalemu imaju SAD i Gvatemala, a najavljeno je to isto iz Hondurasa, Kosova i Srbije.

- Hoće li BiH ili ne, što se tiče jevrejske zajednice nama je sasvim svejedno, važno je samo da imamo normalne diplomatske odnose sa Izraelom. Znajući Dodika on se igra i sa važnijim stvarima nego to gdje će biti naša ambasada u Izraelu – zaključio je Finci.

NA VRH

Podijeli članak na