OTKRIVAMO

Okončan postupak, ko se prijavio na tender za verifikaciju i instaliranje 100 respiratora iz Kine

Ovi respiratori plaćeni su 10,5 miliona KM ali nikada nisu mogli biti raspoređeni zbog istrage Tužilaštva BiH

Respiratori stigli 25.aprila. Fena

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

7.9.2020

Na tender Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji je  raspisan 18.avgusta  za montiranje - verifikaciju transport stotinu respiratora koji su nabavljeni preko firme “Srebrena malina” iz Kine u BiH stigla je samo jedna prijava, saznaje "Avaz".

Ovi respiratori  plaćeni su 10,5 miliona KM ali nikada nisu mogli biti raspoređeni zbog istrage Tužilaštva BiH, a trenutno su smješteni u Rajlovcu u skladištu jedne privatne firme.

Vrijednost ugovora procijenjena je na 150.000 KM bez PDV-a, a rok za dostavljanje ponuda bio je 7. septembar.

No, kako je rekao za "Avaz" Mustafa Kadribegović, v.d direktor FUCZ danas do 12 sati stigla je samo jedna ponuda i to za Lot 2, a tiče se verifikacije. Kada je u pitanju tender za instaliranje respiratora, niko se nije javio.

Prema informacija "Avaza" javila se samo jedna firma iz BiH i radi se o kompaniji "Verlab"

Kako je ranije pojašnjeno iz FUCZ, naša država nema ovlaštenog servisera, ali će se na ovaj tender moći javiti i firme iz inostranstva.

Naime, više od 130 zahtjeva stiglo je iz medicinskih ustanova za respiratorima. Potreba za ovim uređajima je tim veća jer je pogoršana epidemiološka situacija u FBiH, a najgore je u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.