GUVERNER CBBiH

Softić: Pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke

Naše su devizne rezerve dostatne, imamo dosta prostora da možemo reagirati ako bude potrebe, a i bankarski sektor u BiH je likvidan

Avaz.ba / Fena

Softić: Dijelimo sudbinu regije

Foto: Avaz


Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je ocijenio da pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke. Globalna pandemija koronavirusa utiče i na ekonomiju BiH te će prema rejting agenciji Standard and Poor's realni bruto društveni proizvod naše zemlje biti smanjen za šest posto u 2020. godini. 

 - Postoje različite projekcije od međunarodnih i domaćih institucija i one govore o padu BDP-a od pet od šest posto, što je, imajući u vidu ukupni ambijent i regiju, uslovno rečeno, zadovoljavajuće. Što se tiče posljedica, evidentno je da ćemo ih imati, posebno kad je pitanju nezaposlenost, ali činjenica je da dijelimo sudbinu regije. Kad je u pitanju pad BDP-a, nadam se da je to kratkoročno i da ćemo već iduće godine imati poboljšanje situacije, kazao je za medije guverner Softić govoreći o padu BDP-a, te dodao kako je bitno da je monetarna i finansijska situacija u BiH dosta stabilna. Govoreći o trenutnoj situaciji i stabilnosti konvertibilne marke, Softić je naglasio kako pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost KM.

 - Naše su devizne rezerve dostatne, imamo dosta prostora da možemo reagirati ako bude potrebe, a i bankarski sektor u BiH je likvidan, stabilan, kapitaliziran i spreman da odgovori svim izazovima - kazao je Softić.

NA VRH

Podijeli članak na