MOSTAR

Hoće li se mostarski ljekari utrkivati na predstojećim izborima?

Politièki subjekti kriju imena kandidata za liste

Mostar: Izbori. Avaz

Piše: M. Sm./ Avaz.ba

7.9.2020

Od srijede, 9. septembra, počinje teći rok za podnošenje kandidatskih lista Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za izbore u Mostaru. Izbori u najvećem gradu na Neretvi, podsjetimo, bit će održani 20. decembra, nakon punih 12 godina.

Iako skoro svi politički subjekti kriju imena kandidata na listama od javnosti, pravdajući se time kako je o tome prerano govoriti, kako su nam iz većine stranaka to jučer kazali, ipak, činjenica da je rok za podnošenje lista relativno kratak, odnosno dvije sedmice, ukazuje na to da je do sada po tom pitanju urađeno prilièno posla.

Do sada se špekuliralo da će „Koalicija za Mostar 2020“, koju čini pet stranaka, SDA, SBB, DF, BPS i SBiH, za nosioca gradske liste isturiti Šemsudina Hasića, aktuelnog predsjednika Fudbalskog kluba „Velež“, koji uživa veliki respekt i to kao nestranaèki kandidat.

Međutim, kako saznajemo, on se na tom pozivu zahvalio, a, navodno, njegovo mjesto bi trebao zauzeti dr. Zlatko Guzin, aktuelni direktor Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru. Načelno, prema našim informacijama, dr. Guzin je prihvatio poziv, a među imenima koja se spominju na ovoj listi su Nataša Jekić, mostarska umjetnica, Anel Kljako, predsjednik KO SBB HNK, kao i Sergio Šotrić, poznati mostarski biznismen koji dugi niz godina živi u Kelnu...

U SDP-u je još nepoznanica hoće li na prvo mjesto gradske liste doći Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora, ili, pak, Aner Žuljević, zastupnik u Parlamentu FBiH. Tu je i Irma Baralija iz Naše stranke, koji su sa SDP-om u koaliciji, ali će ona, prema našim informacijama, nositi listu za Stari Grad.

I u HDZ-u BiH ne žele govoriti o imenima kandidata, a špekulira se da bi gradsku listu mogao nositi također ljekar, dr. Mario Kordić, direktor Doma zdravlja Mostar. No, u kuloarima se iznosi da bi ozbiljan kandidat mogao biti i Slađan Bevanda, aktuelni ministar MUP-a HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.