SUTRA REZULTATI

Zavod za javno zdravstvo KS testira vodu koja se nalazi u blizini radijacije na Stupu

Do sada nije pronađena promjena u higijenskoj ispravnosti vode za piće

Piše: A. Č. / Avaz.ba

Prošle godine je u krugu Energoinvesta u naselju Stup došlo do curenja cezija-137

Foto: Avaz


Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo poručili su da su poduzeli potrebne aktivnosti za zaštitu zdravlja stanovništva nakon što je potvrđeno curenje radioaktivne materije u naselju Stup. 

Iz preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) dobili su informaciju da se na pomenutoj lokaciji nalazi druga vodozaštitna zona izvorišta Stup, na kojoj su aktivna tri bunara, čiji je kapacitet osam litara u sekundi.

Kako je navedeno, voda je odmah data na analizu parametara radioaktivnosti Centru za zaštitu od zračenja, a tokom sutrašnjeg dana bi trebao biti završen njihov izvještaj.

S tim u vezi, iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo naveli su da redovno vrše monitoring vode za piće, iz okvira njihove nadležnosti te su napomenuli da do sada nije pronađena promjena u higijenskoj ispravnosti vode za piće.

- Iako je ovaj problem u nadležnosti Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost, ali s obzirom da se radi o potencijalnoj ugroženosti zdravlja stanovništva, pored Zavoda za javno zdravstvo, u čitav proces koordinacije i nadzora su uključena sva resorna ministarstva Vlade Kantona Sarajevo i nadležne institucije - Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Kantonalna uprava civilne zaštite - saopćeno je.

  • Iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo naveli su da redovno vrše monitoring vode za piće

    Iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo naveli su da redovno vrše monitoring vode za piće

    Foto: Avaz


Zbog hitnosti, Zavod će tražiti, kako je istaknuto, odmah izvještaj Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost o samom incidentu, kao i o poduzetim i planiranim aktivnostima, te procjenu ugroženosti zdravlja ljudi i okoliša u odnosu na oslobođenu radioaktivnost.

Podsjećamo, prošle godine je u krugu Energoinvesta u naselju Stup došlo do curenja cezija-137, radioaktivne tvari. Međutim, javnost za ovaj slučaj je saznala nedavno.

NA VRH

Komentari