SUTRA REZULTATI

Zavod za javno zdravstvo KS testira vodu koja se nalazi u blizini radijacije na Stupu

Do sada nije pronađena promjena u higijenskoj ispravnosti vode za piće

Prošle godine je u krugu Energoinvesta u naselju Stup došlo do curenja cezija-137. Avaz

A. Č. / Avaz.ba

7.9.2020

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo poručili su da su poduzeli potrebne aktivnosti za zaštitu zdravlja stanovništva nakon što je potvrđeno curenje radioaktivne materije u naselju Stup. 

Iz preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) dobili su informaciju da se na pomenutoj lokaciji nalazi druga vodozaštitna zona izvorišta Stup, na kojoj su aktivna tri bunara, čiji je kapacitet osam litara u sekundi.

Kako je navedeno, voda je odmah data na analizu parametara radioaktivnosti Centru za zaštitu od zračenja, a tokom sutrašnjeg dana bi trebao biti završen njihov izvještaj.

S tim u vezi, iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo naveli su da redovno vrše monitoring vode za piće, iz okvira njihove nadležnosti te su napomenuli da do sada nije pronađena promjena u higijenskoj ispravnosti vode za piće.

- Iako je ovaj problem u nadležnosti Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost, ali s obzirom da se radi o potencijalnoj ugroženosti zdravlja stanovništva, pored Zavoda za javno zdravstvo, u čitav proces koordinacije i nadzora su uključena sva resorna ministarstva Vlade Kantona Sarajevo i nadležne institucije - Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Kantonalna uprava civilne zaštite - saopćeno je.

Iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo naveli su da redovno vrše monitoring vode za piće. Avaz

Zbog hitnosti, Zavod će tražiti, kako je istaknuto, odmah izvještaj Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost o samom incidentu, kao i o poduzetim i planiranim aktivnostima, te procjenu ugroženosti zdravlja ljudi i okoliša u odnosu na oslobođenu radioaktivnost.

Podsjećamo, prošle godine je u krugu Energoinvesta u naselju Stup došlo do curenja cezija-137, radioaktivne tvari. Međutim, javnost za ovaj slučaj je saznala nedavno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.