SRAMOTNO

Ko je bio angažovan u čak 49 radnih tijela i na ime dodatnih naknada za godinu zgrnuo 27.505 KM

Kršenje Uredbe nastavljeno je i u 2019. godini gdje su pojedini zaposlenici bili angažovani u 11 radnih tijela, te je za njihov rad u komisijama pored redovnih plata pojedinačno isplaćeno 30.049 KM

Piše: Avaz.ba / Fena

Primio dodatne naknade u vrijednosti od 27.505 KM na godišnjem nivou

Foto: Ilustracija


Centri civilnih inicijativa (CCI) upozorili su da Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine već godinama ukazuje na problem isplata naknada za zaposlenike federalnih ministarstava. 

Ističu da isplate nisu u skladu s Uredbom Vlade FBiH koja određuje da se naknade isplaćuju samo za rad koji je izvan radnog vremena te da su revizori utvrdili da su dodatne naknade isplaćene iako se radi o redovnim aktivnostima zaposlenika za koji uredno primaju plate. CCI tvrde da ministarstva ne postupaju u skladu s Uredbom čak ni kod imenovanja komisija. 

- Iako je Uredbom jasno definisano da jedna osoba može biti imenovana za predsjedavajućeg ili člana u najviše dva stalna radna tijela, jedan od zaposlenika ministarstava u 2018. godini bio je angažovan u čak 49 radnih tijela, te je primio dodatne naknade u vrijednosti od 27.505 KM na godišnjem nivou - naglasili su. 

Također, ističu da je kršenje Uredbe nastavljeno u 2019. godini gdje su pojedini zaposlenici bili angažovani u 11 radnih tijela, te je za njihov rad u komisijama pored redovnih plata pojedinačno isplaćeno 30.049 KM. 

- U izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH već godinama se ponavljaju preporuke za ministarstva kako bi isplate naknada za rad u komisijama i radnim tijelima bile u skladu sa Uredbom, međutim ministarstva nastavljaju višegodišnje ponavljanje utvrđenih nepravilnosti - kazali su. 

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju federalna ministarstva da isprave nepravilnosti sukladno revizorskim izvještajima i da za angažovanje i rad u komisijama dosljedno primjenjuju Uredbu o načinu osnivanja i utvrđivanju visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od Vlade FBiH i rukovoditelja federalnih organa državne službe, saopćeno je iz CCI-a.

NA VRH

Komentari