KAPITALNI PROJEKT

Nastavljeno rušenje objekata na trasi Prve transverzale, riješeni svi sudski procesi za kasarnu

Nakon vrlo složenih procedura uspjeli smo riješiti sve sudske, upravne i druge postupke u zgradi koja se zove Kasarna, i to je zadnji veliki objekt na prvoj dionici, rekao Nenadić

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

8.9.2020

Prije četiri dana počelo je rušenje objekata na raskrsnici ulica Tešanjske i Halida Kajtaza, a radovi su nastavljeni i danas. Riječ je o nastavku izgradnje Prve transverzale, kapitalnog projekta za građane Kantona Sarajevo.

Kako nam je rekao premijer KS Mario Nenadić Vlada KS je kroz koordinaciju kojom predsjedava nekoliko mjeseci napravila ozbiljne i vidljive napretke u realizaciji projekata i Devete i Prve transverzale, kao i drugih.

- Nakon vrlo složenih procedura uspjeli smo riješiti sve sudske, upravne i druge postupke u zgradi kasarna, i to je zadnji veliki objekt na prvoj dionici Prve transverzale, odnosno do ulice Braće Begić. Na ovoj dionici riješeno je 16 imovinskopravnih različitih situacija i Općina Centar je izdala rješenje o uklanjaju objekata - rekao je Nenadić.

Premijer smatra da je ovo jedan od najvećih napredaka u posljednjih par godina u realizaciji ove dionice.

Nenadić: Uređen veliki dio posla. Arhiv

- Danas smo dobili službenu obavijest da je odbačena žalba žalitelja u postupku izbora izvođača radova na ovoj dionici, a radi se o radovima vrijednim oko 22 miliona KM. Činjenica da je žalba odbijena omogućava nam da počnemo sa uvođenju izviđača radova u poslove čime bi počeli radovi na pripremi terena i počeku izgradnje ove dionice. Trenutno i probavljamo saglasnoti komunalnih preduzeća i kako smo obaviješteni do 15. septembra bit će realiziran najveći dio poslova po ovom pitanju - rekao je Nenadić.

Četvrta aktivnost vezana za Prvu transverzalu jeste početak službenih pregovora sa pravnim subjetima na ovoj dionici i te pregovore planiraju otpočeti narendih dana.

- Završen je dio poslova na Prvoj transverzali na dionici na Šipu, pred ulazak u tunel. Asfaltiranje nećemo sada raditi jer bi bio oštečen tokom izgradnje tunela na Kobiljoj Glavi - dodao je Nenadić.

Istakao je da je ova Vlada uradila veliki napradeak kada je u pitanju realizacija kapitalnog projekta za građane Sarajeva.

Nastavljeni radovi. A. Čengić

Rušenje objekata obavljaju "Park" i "RAD".

Kako je za "Avaz" kazao Adnan Ćustović, izvršni direktor za proizvodnju, inženjering i kapitalne investicije, "Park" vrši krčenje niskog i visokog rastinja oko objekta, kao i sječu samoniklih stabala.

Ekipe "Parka" i ove sedmice nastavile su čišćenje trase Prve transferzale u smislu uklanjanja visokog i niskog rastinja na dionici koja će prolaziti između ulica Tešanjska i Halida Kajtaza. 

Mehanizacija i radnici opremljeni alatom sijeku, čiste, uklanjaju i odvoze ogromne količine biootpada, ali i komunalnog otpada odlaganog dugi niz godina u blizini objekta bivše "kasarne" između ove dvije ulice. 

Ekipe "Parka" i ove sedmice nastavile su čišćenje trase Prve transferzale - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Za ovaj posao angažirani su na osnovu rješenja Općine Centar, a na terenu osim ekipa koje čiste i orezuju rastinje su i ekipe za sječu odraslih stabala. Najprije je prošle sedmice izvršeno orezivanje i sječa desetak stabala koja se nalaze na trasi buduće saobraćajnice, a u petak je započeta i akcija uklanjanja i sječe visokog i niskog samoniklog šiblja između određenih objekata na ovom lokalitetu.

Istovremeno se vrši i odvoz prikupljanog otpada, te stoga preduzeće Park upućuje apel pješacima i vozačima da poštuju propise i signalizaciju na dijelu saobraćajnice u ulici Halida Kajtaza na kojem se vrši sječa i orezivanje. Akcija čišćenja trase i uklanjanja biootpada bit će nastavljena i narednih dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.