OGLASILO SE TUŽILAŠTVO BIH

Za šta se sve tereti uhapšeni bivši major Vojske RS Ratko Đurković

Terete se da su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika niti su, nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali

Đurković: Predat postupajućem tužiocu. Arhiv

Avaz.ba

8.9.2020

Iz Tužilaštva BiH oglasili su se povodom hapšenja bivšeg majora Vojske RS Ratka Đurkovića. On je uhapšen jutros u Ugljeviku. Kako navode, akcija SIPA-e provedena je po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine. 

Ratko Đurković rođen je 1943. godine i nekadašnji je zapovjednik Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS. Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenog Radomira Nedića, nekadašnjeg zapovjednika Prve majevičke brigade. 

- Terete se da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS-a koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika niti su, nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u mjesecu julu 1992. godine - kažu iz Tužilaštva BiH.

Prilikom napada, kako dalje navode, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni, ubile su četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika ARBiH, koji su prethodno bili zarobljeni. 

- Osumnjičeni se terete kao zapovjednici zbog kaznenih djela zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. tačka h) u svezi s tačkom a) i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. tačka a) KZ BiH, a sve u vezi sa člankom 180. stavak 2. KZ BiH - saopćeno je.

Osumnjičeni Đurković, ističu, lišen je slobode i predat je postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati. 

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o dalnjjim aktivnostima prema osumnjičenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.