SARAJEVO

Komisija za sigurnost KS jednoglasno podržala izmjene i dopune policijskih zakona koje je predložio Čampara

Čampara navodi da bi se donošenjem ovih zakona unaprijedili uslovi za rad, djelovanje i funkcionisanje Uprave policije MUP KS

Piše: A. V. / Avaz.ba

Zakonska rješenja ranije u proceduru uputio ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko

Foto: AGENCIJE


Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama unutrašnjim poslovima KS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama policijskim službenicima KS čiji je predlagač zastupnik SDA Aljoša Čampara, piše Press.

Čampara je predložio da se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima usvoje po hitnom postupku i to na prvoj narednoj sjednici Skupštine KS.

Čampara je i ranije naglašavao da su ovi zakoni potrebni kako bi se omogućilo upošljavanje policajaca u MUP KS, a već krajem godine 580 policajaca će nedostajati.

Zakonska rješenja ranije je već u proceduru uputio ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko, ali je zbog velikog broja amandmana koje je uputio ministar finansija Jasmin Halebić (SDA) zaustavljena ta procedura i Vlada još nije utvrdila ova zakonska rješenja.

Čampara u svom prijedlogu navodi da bi se donošenjem ovih zakona unaprijedili uslovi za rad, djelovanje i funkcionisanje Uprave policije MUP KS.

Podsjeća da su podršku dopunama oba zakona dali predstavnici Ambasade SAD-a, OHR-a, Uprave policije i Sindikata policije KS, kao i svi članovi radne grupe koji su formirani rješenjem ministra unutrašnjih poslova KS i koji su direktno bili uključeni na definisanju predmetnih zakona.

NA VRH

Komentari