SARAJEVO

Reakcija na izjave Dodika: Predsjednik Suda BiH radi u okviru zakonskih ovlaštenja

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine nema neograničenu moć za davanje saglasnosti za prisluškivanje

M. Aš. / Avaz.ba

Debevec: Radi po prijedlogu

Foto: Avaz


Nakon izjave za medije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, gospodina Milorada Dodika, u kojoj tvrdi da predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje, te da gospodin Ranko Debevec ima špansko ime i prezime, Odjeljenje za informisanje javnosti i saradnju sa zajednicom Ureda registrara Suda Bosne i Hercegovine, upućuje javno saopćenje.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Nalozi predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, koji se izdaju po prijedlogu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, za određivanje mjera tajnog praćenja telekomunikacija, izdaju se u skladu sa Zakonom o OSA BiH 

Zakon o obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine propisuje proceduru predlaganja, određivanja, provođenja i obustavljanja mjera tajnog praćenja. Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine prema tome nema neograničenu moć za davanje saglasnosti za prisluškivanje. Podsjećanja radi, više godina nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine oglasio određene odredbe Zakona o OSA BiH neustavnim, izvršna i zakonodavna vlast nisu izvršile odluku najvišeg suda u državi i usvojile relevantne izmjene i dopune tog zakona. I bez toga, predsjednik Suda se pri izdavanju naloga pridržava standarda iz predmetne odluke Ustavnog suda. Za razliku od većine drugih institucija, Sud Bosne i Hercegovine posjeduje certifikat Državnog sigurnosnog organa o Sigurnosnom području II stepena za čuvanje, obradu i pohranu tajnih podataka, što svjedoči o dokazivosti zakonitosti svakog izdatog naloga, pred nadležnim institucijama.

U prilog gore navedenom, statistički podatak o izdatim nalozima sadrži i naloge koje je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine obustavio uz obrazloženo rješenje. To svakako dopunjuje demanti da predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje.

Valjda je iz istupa gospodina Dodika, u medijima i u NSRS, jasno da upravo on izdaje naloge za nezakonito prisluškivanje opozicije i građana u RS-u, a ne predsjednik Suda BiH, kako je gosp. Dodik priznao u više svojih javnih istupa, pa čak i za skupštinskom govornicom.

Gospodin Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, poziva gospodina Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da javnosti prezentuje koje je to „špansko ime“ Ranka Debeveca, jer bi ga jako radovalo da ga i sam sazna.

Naime, sama izjava gospodina Dodika u kojoj kaže „Mi smo to provjerili kod španskih vlasti“, jasno govori da gospodin Dodik ima političku kontrolu nad određenim institucijama iz pravosudnog sistema i da to nije Sud Bosne i Hercegovine. Ta činjenica posebno raduje, jer Sud Bosne i Hercegovine nije pod političkom kontrolom gospodina Dodika, niti bilo koje druge političke opcije. Nadalje, za gospodina Dodika očito nije problem što on ima srbijansko državljanstvo i po informacijama koje posjedujemo više nekretnina u Srbiji i Rusiji, i kao takav je član predsjedništva države Bosne i Hercegovine, već je problem da li predsjednik Suda, koji se rodio i veliki dio života proveo u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Jevrejsko-sefardske zajednice porijeklom iz Španije, ima eventualno špansko državljanstvo.

Posebno je pitanje o navodnim krivičnim djelima korupcije, koje gospodin Dodik pominje, te ga pozivamo da o istom objavi dokaze, jer u protivnom će protiv istoga biti podnesena tužba po Zakonu o zaštiti od klevete.

NA VRH

Podijeli članak na