SASTANCI

Čović i Palmer razgovarali o euroatlantskim integracijama i Izbornom zakonu

Hrvatski politički zvaničnici u potpunosti su predani postizanju članstva BiH u EU-u i NATO-u, zaključeno je

Čović je istaknuo zadovoljstvo političkim pomakom u Mostaru. HDZBiH

Avaz.ba / Fena

9.9.2020

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u srijedu je razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara  za evropske i euroazijske poslove SAD-a i posebnim izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmerom (Matthew).

Tom prilikom istaknuto je kako su euroatlantske integracije vanjskopolitički prioritet za BiH, naglašavajući važnost dosljednog provođenja reformskih procesa za izgradnju prilika, unaprjeđenje suživota i demokratizaciju bh. društva.

Međunarodna saradnja u tom polju, kako je kazano, jedan je od ključnih elemenata u postizanju napretka ka Evropskoj uniji i NATO savezu. Hrvatski politički zvaničnici  u potpunosti su predani postizanju članstva BiH u EU-u i NATO-u, zaključeno je tokom razgovora, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Komentirajući Lokalne izbore 2020. godine, istaknuto je zadovoljstvo nedavno iskazanim napretkom u pogledu potpisivanja Sporazuma između HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru.

Čović je istaknuo zadovoljstvo političkim pomakom, iako je naglasio stav hrvatskih zvaničnika o nedjeljivosti lokalnih izbora te novoj izbornoj diskriminaciji Grada Mostara.

U svjetlu godišnjice Dejtonskog sporazuma, Čović je istaknuo potrebu za donošenjem sveobuhvatnih izmjena Izbornog zakona kako bi konstitutivni narodi BiH bili uistinu jednakopravni i zaštićeni te kako bi se putem legitimnog predstavljanja osigurala politička suradnja, stabilnost i napredak.

Govoreći o ekonomskom stanju, naglašen je značaj provođenja reformi, poticanja investicija i međunarodne saradnje, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.