NEMA PRIJEDLOGA

Hoće li Vijeće ministara konačno otvoriti granicu za turiste

Riječ je o odobrenju ulaska za državljane Kine, Rusije, SAD i Turske. No, konačnu odluku mora dati Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, kojeg nema

Odluka se čeka mjesecima. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

10.9.2020

Štab za vanredne situacije RS donio je prije dva dana zaključak o odobravanju ulaska stranih državljana u BiH. Ovaj štab, kako je pojašnjeno, predložio je Vijeću ministara da donese potrebne akte s ciljem omogućavanja ulaska u BiH stranim državljanima koji posjeduju negativan PCR test na koronavirus.

Prošle sedmice isto je uradila Federalna vlada. Ona je još ranije donijela isti zaključak, uz prijedlog da se otvori granica za strane turiste za sve zemlje, ne samo četiri.

Predsjedništvo BiH je nedavno donijelo zaključak  o odobrenju ulaska za državljane Kine, Rusije, SAD i Turske. No, konačnu odluku mora dati Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

Indikativno je da država prije donošenja odluke traži saglasnost entiteta za ovo pitanje, iako je ingerencija državnog nivoa da donosi odluke o državnoj granici.

Iako je sjednica Vijeća ministara zakazana danas u u Sarajevu, kako saznajemo, prijedlog da se granica otvori još nije poslan Sekretarijatu. Prema rasporedu dnevnig reda, ova tačka se nalazi pred ministrima. Moguće je da do 11 sati bude utvrštena kao posebna tačka dnevnog reda, ali je za sada nema.

Na sjednici je uvršten zaključak sa 15. redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održane 27. avgusta koji se odnosi ja ulazak državljana SAD-a, Ruske Federacije, NR Kine i Republike Turske u BiH tokom trajanja pandemije COVID-19.

Prijedlog dolazi i u trenutku kada su turistička sezona, a i godišnji odmori već gotovo okončani pa se postavlja pitanje zašto Ministarstvo sigurnosti nije ranije reagiralo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.