SAZNAJEMO

Krije se u Srbiji: Raspisana crvena Interpolova potjernica za optuženikom za ratne zločine

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je crvenu potjernicu za Mirskom Vrućinićem, koji se tereti za ratne zločine na području Sanskog Mosta, a pobjegao je u Srbiji

M. Aš. / Avaz.ba

Vrućinić: Obavijestio advokata da je u Srbiji

Foto: Sud BiH


Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je crvenu potjernicu za Mirkom Vrućinićem koji se tereti za ratne zločine na području Sanskog Mosta, saznaje "Avaz". On je prošle sedmice pobjegao u Srbiji.

Podsjećamo, Sud BiH je 1. septembra 2020. godine donio rješenje o određivanju pritvora, kao i naredbu o raspisivanju potjernice prema optuženom Vrućiniću s  obzirom na informacije da se nalazi u inostranstvu.

Na ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi odbrane, Vrućinićev branilac Branko Gudalo je kazao da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju.

- Časni sude, u subotu u devet sati ujutro je došao u moju kancelariju i rekao mi: "Prenesi Sudu da ja odoh u Srbiju, jer ja nisam imao pošteno suđenje" - prenio je Gudalo šta mu je Vrućinić kazao.

  • Vrućinić na potjernici Interpola

    Vrućinić na potjernici Interpola

    Foto: Avaz


Iz Suda su naveli da je Tužilaštvo BiH na ročištu 31. augusta, na koje optuženi nije pristupio, predložilo da se odredi pritvor i raspiše potjernica ukoliko se utvrdi da se optuženi više ne nalazi na teritoriji BiH.

- Međutim, Sud je svakako na takvo postupanje ovlašten i po službenoj dužnosti, na osnovu kojeg je i donio rješenje o određivanju pritvora, s obzirom da se radi o očiglednom izbjegavanju optuženog da pristupi na glavni pretres po pozivu Suda - naveli su iz Suda BiH.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci. Suđenje Vrućiniću počelo je 22. aprila 2015. i trajalo je pet godina, a prije okončanja postupka trebalo je da još Odbrana optuženog iznese završnu riječ.

NA VRH

Podijeli članak na