SAZNAJEMO

Krije se u Srbiji: Raspisana crvena Interpolova potjernica za optuženikom za ratne zločine

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je crvenu potjernicu za Mirskom Vrućinićem, koji se tereti za ratne zločine na području Sanskog Mosta, a pobjegao je u Srbiji

Vrućinić: Obavijestio advokata da je u Srbiji. Sud BiH

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

10.9.2020


Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je crvenu potjernicu za Mirkom Vrućinićem koji se tereti za ratne zločine na području Sanskog Mosta, saznaje "Avaz". On je prošle sedmice pobjegao u Srbiji.

Podsjećamo, Sud BiH je 1. septembra 2020. godine donio rješenje o određivanju pritvora, kao i naredbu o raspisivanju potjernice prema optuženom Vrućiniću s  obzirom na informacije da se nalazi u inostranstvu.

Na ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi odbrane, Vrućinićev branilac Branko Gudalo je kazao da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju.

- Časni sude, u subotu u devet sati ujutro je došao u moju kancelariju i rekao mi: "Prenesi Sudu da ja odoh u Srbiju, jer ja nisam imao pošteno suđenje" - prenio je Gudalo šta mu je Vrućinić kazao.


Vrućinić na potjernici Interpola. Avaz

Iz Suda su naveli da je Tužilaštvo BiH na ročištu 31. augusta, na koje optuženi nije pristupio, predložilo da se odredi pritvor i raspiše potjernica ukoliko se utvrdi da se optuženi više ne nalazi na teritoriji BiH.

- Međutim, Sud je svakako na takvo postupanje ovlašten i po službenoj dužnosti, na osnovu kojeg je i donio rješenje o određivanju pritvora, s obzirom da se radi o očiglednom izbjegavanju optuženog da pristupi na glavni pretres po pozivu Suda - naveli su iz Suda BiH.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci. Suđenje Vrućiniću počelo je 22. aprila 2015. i trajalo je pet godina, a prije okončanja postupka trebalo je da još Odbrana optuženog iznese završnu riječ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.