REAKCIJE NAKON SASTANKA

Kljako: Dobili smo jasnu poruku da će SAD i dalje biti s nama

Drago mi je da su vidjeli veliku spremnost od političkih stranaka za napredak Mostara, naveo je Marić

Kljako: Svaka pomoć će dobro doći. Arhiv

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

10.9.2020

Fokus Sjedinjenih Američkih Država ne završava se danom izbora u Mostaru, snažna je poruka koju je danas iz najvećeg grada na Neretvi odaslao zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew).

Palmer je, zajedno s ambasadorom SAD-u BiH, Erikom Nelsonom (Eric) u Gradskoj vijećnici održao skoro dvosatni sastanak s predstavnicima devet političkih stranaka.

Riječ je o akterima pregovaračkog procesa iz 2018.godine, koji su tada i usaglasili dva izborna modela za Mostar, a od kojih je jedan, takozvani B, po kojem će se birati vijećnici u Gradsko vijeće Mostara ugrađen u Sporazum koji su u junu potpisali lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a čije je potpisivanje omogućilo održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina.

Anel Kljako, predsjednik KO SBB-a HNK nakon sastanka je iznio kako su dobili jasnu poruku o tome „da su SAD tu tokom i nakon izbora“.

- Zbog silnih izazova koji su pred nama, s obzirom na to da izbore nismo imali 12 godina, sigurno je da će nam svaka pomoć dobro doći - rekao je Kljako.

Salem Marić, predsjednik GO SDA rekao je da je na sastanku uputio molbu za organizaciju velike donatorske konferencije za Mostar, s ciljem rješevanja problema ruševnih objekata u gradu.


Marić: Donatorska konferencija. Arhiv

- Drago mi je da su vidjeli veliku spremnost od političkih stranaka za napredak Mostara i istinsku opredijeljenost na svim segmetnima koji su bili zapostavljeni u proteklom periodu - naveo je Marić.


Za Slavena Zeljku, predsjednika GO HDZ-a BiH važno je da se osiguraju uvjeti u kojima će birači izabrati one koji će ih predstavljati, kao i da kampanja bude fer i poštena, bez govora mržnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.