PROJEKTI

U oktobru završetak izgradnje spomen-obilježja u Brezi

Ovo je jedan ogroman uspjeh za ovu malu općinu, kaže Zaimović l Ukupna vrijednost projekta 306.183 KM

Nastavljeni radovi na izgradnji spomen-obilježja. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

12.9.2020

Deset godina od početka gradnje u Brezi će konačno biti završeno centralno spomen-obilježje šehidima i palim borcima, čiji je početak nelegalne izgradnje bio jedan od problema i spornih pitanja na području ove općine.

Osigurana sredstva

Zaimović: Ogroman uspjeh za malu općinu. Avaz

Prema riječima Muniba Zaimovića, načelnika Breze, dugogodišnji problem bili su neriješeni imovinskopravni odnosi, što je utjecalo da ovaj projekt od izuzetne važnosti bude stopiran već deceniju.

- Ovo je ogroman uspjeh za ovu malu općinu. Spomenik će nas dostojanstveno podsjećati na najveću žrtvu onih koji su dali svoje živote braneći nezavisnost BiH. Sjećanje na njih će uvijek živjeti u nama – kazao je Zaimović.

Nakon legalizacije zemljišta, dodaje, osigurana su sredstva za završetak ovog projekta, čija je ukupna vrijednost 306.183 KM.


Tri faze

- Radovi su izvođeni u tri faze. Prva je završena 2011. godine, a uloženo je 71.414 KM. Nakon toga, do 2019. godine, zbog ilegalne gradnje, nije bilo moguće nastaviti radove. Zemljište smo uz velike napore uspjeli legalizirati 2018. godine, a ubrzo potom i nastavili radove na projektu - pojasnio je Zaimović, dodajući da u oktobru očekuje i završetak finalnih radova i otvorenje spomen-obilježja.  

Inače, sredstva za završetak gradnje spomen-obilježja osigurali su Vlada ZDK u iznosu od 30.000 KM, Vlada FBiH 2.000 i Općina Breza 202.764 marke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.