GORAŽDE

Građani poručuju da nastavljaju borbu za spas rijeke Drine

Ovo su naša rijeka i naš grad i ne planiramo dozvoliti da se to sve uništi zarad interesa pojedinaca, rekao Imamović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

12.9.2020

Zaustaviti izgradnju betonskih obaloutvrda. A. Bajramović

Neformalna grupa građana "Spasimo Drinu" organizirala je emisiju uživo putem društvenih mreža, a na info – pultu ispred Centra za kulturu u Goraždu građanima pojasnila ciljeve i sam tok borbe za zaustavljanje izgradnje betonskih obaloutvrda na rijeci Drini.

Projekat izgradnje obaloutvrda izazvao je pobunu građana, nakon što je na dijelu obale, u dužini od oko 400 metara, izgrađen betonski zid koji je stanovnike naselja Luka i fizički odvojio od rijeke pored koje su odrasli i u potpunosti promijenio njihov dotadašnji način života.

Članovi grupe navode da je njihova borba počela protestima u aprilu ove godine, nakon kojih je potpisana i peticija kojom se traži obustava izgradnje zida u Luci.

Dogovora sa gradskim vlastima nije bilo, pa je stotinjak građana formiralo i "živi zid" pored Drine, simbolično pokazavši da će Drinu braniti i svojim tijelima.

Organizirana je potom i protestna šetnja tokom koje je oko hiljadu učesnika poručilo da je protiv betonskih zidova pored njihove rijeke.

- Mi ne odustajemo od naše borbe za spas Drine. Tražimo reakciju nadležnih za spornu gradnju i ponavljamo pitanje kako se može graditi bez urbanističke dozvole i odobrenja za građenje, bez javnih rasprava i učešća građana. Mi nećemo odustati, jer ovo su naša rijeka i naš grad i ne planiramo dozvoliti da se to sve uništi zarad interesa pojedinaca – kazao je Amar Imamović, predstavnik neformalne grupe građana "Spasimo Drinu".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.