NA PUTU PREMA JUGU

Naoružajte se strpljenjem, pripremite se na gužve jer počinje sanacija tunela Crnaja

Početak radova je u utorak, 15. septembra, sukladno ugovornoj dinamici, s rokom završetka od 16 mjeseci

Tunel Crnaja. Arhiv

Avaz.ba

13.9.2020

Federalna vlada dala je saglasnost za početak radova na sanaciji tunela Crnaja između Jablanice i Konjica. 

Također, Vlada je dala suglasnost za njegovu sanaciju po već potpisanom ugovoru s izvođačem radova JV HP lnvesting d.o.o. Mostar & EuroAsfalt d.o.o. Sarajevo. Vrijednost radova je 12,8 miliona KM sa PDV-om.

Početak radova je u utorak, 15. septembra, sukladno ugovornoj dinamici, s rokom završetka od 16 mjeseci. tako da bi izvođenje radova treba planirati u razdoblju od 15. septembra do 30. maja 2021. godine.

Početak radova trebao se desiti još na ljeto 2019. godine, a završetak je bio planiran za decembar 2020.

Odluka Vlade o sanaciji zapravo je predomišljanje. Vlada FBiH je u aprilu donijela odluku da se neće raditi ranije planirana rekonstrukcija ponukani lošim iskustvom prilikom rekonstrukcije tunela Vranduk.

Tada je najavljena gradnja novog tunela i gradnja alternativnog puta. Od toga, čini se, ipak, neće biti ništa. S obzirom na to da je riječ o jednoj od najprometnijih cesta u Bosni i Hercegovini, Vlada je naložila prekid radova u vrijeme naredne ljetne turističke sezone.

- Ovisno od gustini prometa u razdoblju turističke sezone 2021. godine, po potrebi, treba prekinuti i stvoriti uslove za neometano odvijanje saobraćaja u oba smjera, a radove nastaviti nakon okončanja turističke sezone - saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlada je zadužila Zadužuju JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i izvođača radova na obvezno poštivanje mjera sigurnosti sa što manjim čekanjem učesnika u saobraćaju, uz prilagodbu dinamike radova u vrijeme većeg saobraćaja, te da u periodu dok traju radovi vozači i putnici budu pravovremeno informirani o korištenju alternativnih putnih pravaca.

Sredstva za saniranje tunela osigurana su iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banka namijenjenog za program modernizacije magistralnih cesta Federacije BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.